Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Ο Καπετάνιος της ΕΟΚΑ Ευάγγελος Λουκάς (1905-1983)

Ο Σαλαμίνιος Καπετάνιος Ευάγγελος Κ. Λουκάς (Κουταλιανός) μετέφερα τον Μάρτιο του 1954 τα πρώτα όπλα για τον κυπριακό αγώνα της ΕΟΚΑ με πλοιάριο «Σειρήν». Την ίδια ριψοκίνδυνη αποστολή ανέλαβε και πάλι τον Ιανουάριο του 1955 με το πλοιάριο Άγιος Γεώργιος. Εκεί συνελήφθη μετά από καταδίωξη από τους Άγγλους και έμεινε στην φυλακή 3 χρόνια και 3 μήνες. Ο Καπετάνιος όμως κατάφερε να ρίξει στην θάλασσα το φορτίο, χωρίς να καταφέρουν να το εντοπίσουν ενώ στην ποινή του ο δικαστής έλαβε υπόψιν του, την μεγάλη του προσφορά προς τους Συμμάχους την περίοδο του Β΄Π.Π. Ο Καπετάν Βαγγέλης ουδέποτε δέχτηκε χρήματα για τα ταξίδια αυτά, ούτε κάποια ηθική αποζημίωση ενώ ούτε η πολιτεία αναγνώρισε τα τρία χρόνια που ήταν φυλακισμένος στην Κύπρο ως συντάξιμα. Ακόμη το 1974 πρόσφερε τη σύνταξή του υπέρ των Κυπρίων.

Ο ηρωικός καπετάνιος πέθανε το 1983 και τάφηκε στην γενέτειρα του Σαλαμίνα. Στο σημείο έχει αναγερθή η προτοτομή του, η οποία ήταν ενέργεια του κοινοτάρχη Χλώρακας.

 «Εγώ δεν θέλω λεφτά, ούτε πάω για λεφτά. Πάω γιατί μου γουστάρει, για τα αδέλφια μας. Δεν συζητάω για λεφτά. Έχω μπέσα εγώ.»

Πηγή:https://vithoskopio.wordpress.com  

 

1 σχόλιο:

  1. TOTE ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ....ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΖΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή