Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Σαν σήμερα, 20/11/1955 η πρώτη συμμετοχή του Διγενή σε ενέδρα στην «Μάχη του Πεύκου».

Ο Διγενής είχε ξεκινήσει την «Εξόρμηση για την Νίκη» με μαζικές εκρήξεις βομβών και καταδρομικές ενέργειες, σ’ ολόκληρη την Κύπρο. Αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή πολλών στρατιωτικών και κυβερνητικών εγκαταστάσεων αλλά και των θάνατο αρκετών Άγγλων στρατιωτών.

Ο Αρχηγός σχεδίαζε μαζικές επιχειρήσεις εναντίων των Βρετανών αλλά ταυτόχρονα ήθελε να εξασφαλίσει πολεμικό υλικό που τόσο ήταν απαραίτητο για την Οργάνωση.

Μέσα σ’ αυτό τον πλαίσιο δράσης αποφάσισε να πάει σε μια μάχη μαζί με τους αντάρτες του για να τους διδάξει στο πεδίο της μάχης την δράση και την ασφαλή αποχώρηση. Η παρουσία του Διγενή θα λειτουργούσε «ευεργετικά» στον ψυχισμό των ανταρτών ανεβάζοντας την αυτοπεποίθηση αλλά και την εμπιστοσύνη τόσο προς το πρόσωπο του Αρχηγού αλλά περισσότερο στο μεγάλο ιδανικό του Αγώνα. Την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα.

Έτσι την νύχτα της 20ης Νοεμβρίου 1955 αφήνει το φιλόξενο σπίτι του Θεοδόση και της Θέκλας Παπαχριστοδούλου, στην Κυπερούντα και μαζί με τον Ρένο Κυριακίδη(Ρωμανό) και άλλους 17 αντάρτες αναχωρούν για το χωριό Χανδριά. Εκεί στον κύριο δρόμο Κυπερούντας – Χαντριών στη θέση «Πεύκος» έστησαν νυχτερινή ενέδρα στους Άγγλους. Όμως εξαιτίας των πολλών επιθέσεων και των απωλειών που είχαν απο την «Εξόρμηση προς την Νίκη» αυτοί δεν κυκλοφορούσαν το βράδυ για λόγους ασφαλείας. Έτσι ο Διγενής αφού εκτίμησε την κατάσταση, πήρε τους αντάρτες του και γύρισε στην Κυπερούντα. Αποφάσισε να χτυπήσει τις επόμενες μέρες τον ίδιο στόχο αλλά σε διαφορετική ώρα.

Πηγή : Νίκου Παπαναστασίου Λάμπρος Καυκαλίδης. Το «ΑΓΡΙΝΟ» της ΕΟΚΑ. Εκδόσεις Προσωπική Λευκωσία 2009.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου