Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Οι βασανιστές και τα βασανιστήρια στην Κύπρο

Στην τετραετία της ΕΟΚΑ, η δοκιμασία του ανθρώπου ήταν διαρκής φρικτή απειλή που σφυροκοπούσε την αξία του αγωνιστή. Η αποικιοκρατία είχε στήσει τα άντρα του τρόμου στην Ομορφίτα, στο Σαράγιο, στις Πλάτρες, στο Ρετ Χάουζ, στην Αμμόχωστο. Είχε εγκαταστήσει στ’ ανακριτήρια δαιμονιακά ανθρωπόμορφα τέρατα που φρικιούν στο άκουσμα των ονομάτων τους οι επιζώντες. Βασανιστές ειδικευμένους για κάθε μαρτύριο που μπορούσε να συλλάβει η οργιάζουσα φαντασία των εκτελεστικών οργάνων της κρατικής τρομοκρατίας. ( Ο μ. Στέφανος Πρωτοπαπάς μου ανέφερε πως μια μέρα, μετά τον αγώνα, συνάντησε τυχαία στο Λονδίνο τον βασανιστή Μέρλιν, που τον είχε υποβάλει σε φρικτά βασανιστήρια στην Ομορφίτα. «Εγώ ήμουν εκτελεστικό όργανο», ήταν η απολογία του διαβόητου ανακριτή. Μ’ αυτή τη δήλωση επιχειρούσαν ν’ απολογηθούν για την απανθρωπιά τους οι βασανιστές). Εκείνα τα χρόνια, στους θαλάμους βασανιστηρίων της αγγλοκρατίας βρικολάκιασαν οι απαισίας μνήμης εξεταστές του σκοτεινού μεσαίωνα, τα αποβράσματα της Γκεστάπο, οι σαδιστές από τα μπουντρούμια των SS.

Σαν ν’ανάσυραν από την κόλαση τον Μέρλιν, τον Μακλόκλαν, τον Μόρρις, τον Μπέρτζ, τον Λήντς, τον Γουίλλαρντ, τον Σέϋβορυ, τον Ντίαρ, τον Μακκάουαν, τον Μάθιου, τον Σουλεϋμάν, τον Αχμέτ, τον Γκρην, τον Μπάρλοου, τον Κεβόϋ, τον Μακκόρμικ, τον Σίμψον, τον Γουέμπ, τον Περέϊρα, τον Μπήν, τον Γιλτιρίμ, τον Ερόλ, που εφάρμοζαν τρομακτικές μεθόδους γνωστών βασανισμών κι αναζητούσαν κι άλλους τρόπους, από τις «σύγχρονες» τακτικές δοκιμασίας. Τον τεχνητό πνιγμό, τον απαγχονισμό μέχρι λιποθυμίας, το κρεβάτι με τα ελατήρια γυρισμένα ανάποδα, ώστε τα αιχμηρά άκρα να εισχωρούν στα γυμνά κορμιά που συγκρατούνταν με χειροπέδες και οι μεταλλικές γωνίες της «καρκολούς» που προκαλούσαν αβάστακτους πόνους στα μέλη των βασανιζομένων.

Έδερναν, γρονθοκοπούσαν, κλωτσούσαν, μαστίγωναν, εξευτέλιζαν, άντρες, γυναίκες, εφήβους, ιερείς, γέροντες, χωρίς έλεος. Εφάρμοζαν κάθε μαρτύριο που σκέφτονταν τα σατανικά μυαλά του σκοτεινού παρελθόντος. Κάλυπταν το πρόσωπο του ανακρινομένου με βρεγμένο ρούχο που κολλούσε στη μύτη και στο στόμα και απέκλειε την αναπνοή. Χόρευαν στα γυμνά κορμιά, τα χτυπούσαν με γάντια μποξ, διοχέτευαν ηλεκτρικό ρεύμα στα γεννητικά όργανα αφού τα χτυπούσαν με μπουκάλια, απέκλειαν το πρόσωπο με κομμάτι από παντελόνι και το γέμιζαν με νερό μέχρι να λιποθυμήσει το θύμα. Έδεναν τον αγωνιστή σε καρέκλα, του περνούσαν στο κεφάλι μεταλλικό δοχείο και το χτυπούσαν με πλήκτρα, βουτούσαν το κεφάλι σε βρώμικο νερό, στεφάνωναν το κεφάλι με σφικτήρες που έσφιγγαν με βίδα κι άκουες το κρανίο να ραγίζει. Τραβούσαν με τανάλιες τα νύχια ή έμπηγαν σπασμένα γυαλιά κάτω από τα νύχια. Κρέμαζαν γυμνό το κορμί κι εφάρμοζαν στα γεννητικά όργανα ηλεκτροφόρα καλώδια. Παράλληλα στην ημερήσια διάταξη ήταν το ψυχολογικό βασανιστήριο. Οι εκβιαμοί για βιασμούς και των ανακρινομένων και μελών των οικογενειών τους κ.ά.

Τα βασανιστήρια, με ενυπόγραφες μαρτυρίες και φωτογραφίες, περιγράφω εν εκτάσει στον Β΄τόμο της ΕΟΚΑ και αποκαλύπτω φωτογραφίες των βασανιστών. Στο ίδιο έργο αναφέρομαι σ’ όσους αγωνιστές πέθαναν στα βασανιστήρια. Ονόματα:

Γεώργιος Νικολάου, Ανδρέας Παναγιώτου, Νίκος Γεωργίου, Θεοδόσης Χατζηθεοδοσίου, Στέλιος Τριταίος, Πλάτων Στυλιανού, Λουκάς Λουκά, Σπύρος Χατζηγιακουμής, Γιώργος Χριστοφόρου, Παναγιώτης Χρυσοστόμου, Νικόλαος Γιάγκου, Πρόδρομος Ξενοφώντος, Βασίλης Αλεξάνδρου.
Στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, οι Πολιτικοί Κατούμενοι της ΕΟΚΑ ανήγειραν επιβλητικό μνημείο στη μνήμη των ηρωϊκών θυμάτων των βασανιστών.

Εκατοντάδες άλλοι πέθαναν αργότερα κι άλλοι, επιζήσαντες, υποφέρουν από τις κακοπάθειες και τον εφιάλτη των ανακριτηρίων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπου κατέληγαν χωρίς δίκη,. μετά από την πρώτη φάση του μαρτυρίου. Γιατί η δοκιμασία συνεχιζόταν χωρίς χρονικά όρια. Ουδείς από τις τρείς και πλέον χιλιάδες Κρατουμένων αγωνιστών γνώριζε εάν και πότε θα απολυθεί. Επί τούτων εκτενείς αναφορές στην τρίτομη ιστορία της ΕΟΚΑ, που έχει εξαντληθεί, αλλά υπάρχει στις μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες.

Το πιο πάνω κείμενο είναι αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα:http://www.giannisspanos.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου