Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Πατήρ Φώτιος Καλογήρου

Αιωνόβιος ενώθηκε με τον Θεό που υπηρέτησε σ' όλη του την ζωή και με τους ήρωες που αγάπησε ο πατήρ Φώτιος Καλογήρου, για χρόνια εφημέριος στη Φανερωμένη. Από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, διηύθυνε το Κέντρο της Οργανώσεως. Στον πατέρα Φώτιο κατέληγαν οι διαταγές του Διγενή και αποστέλλονταν στους τομεάρχες ανά την Κύπρο και ο ίδιος διαχειριζόταν την αλληλογραφία με τον Αρχηγό.

Ο πατήρ Φώτιος συνελήφθη από τους Άγγλους και κλείστηκε στις Κεντρικές Φυλακές όπου ήταν ο φύλακας της δοκιμαζόμενης ψυχής του αγώνα. Με τιμούσε με τη φιλία του και ήταν μακρές οι συνομιλίες μας σε μεγάλα κεφάλαια της ιστορίας της ελευθερίας. Μου απεκάλυψε τη συνάντηση με τον αξιωματικό Ήτεν, την επομένη του απαγχονισμού των αγωνιστών Ανδρέα Ζάκου, Χαρίλαου Μιχαήλ και Ιάκωβου Πατάτσου, ενισχύοντας την άποψή μου ότι ο θάνατος στην αγχόνη δεν ήταν ακαριαίος. Τα επί του θέματος έγραψα στους τόμους για την ΕΟΚΑ. 

Ο πατήρ Φώτιος θα παραμείνει στον αιώνα ο φωτισμένος πνευματικός και μεγάλος αγωνιστής, πρότυπο ζωής κι αγάπης για την πατρίδα και τον άνθρωπο.

Πηγή: Γιάννης Σπανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου