Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016

Τα Χριστούγεννα του 1956 οι Τούρκοι προχωρούν σε βανδαλισμούς στην Λευκωσία

Την ημέρα των Χριστουγέννων του 1956 η ΠΕΚΑ κυκλοφόρησε προκήρυξη στην οποία αναφερόταν οι δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζούσε ο Κυπριακός Ελληνισμός εξαιτίας της Βρετανικής αποικιοκρατίας και των σκληρών μέτρων που αυτή είχε επιβάλει στον πληθυσμό του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα απ’ αυτή την προκήρυξη :

«Χριστούγεννα με περιορισμούς. Χριστούγεννα με τον πόνον του χωρισμού από προσφιλή πρόσωπα.
Διότι έτσι θέλει ο Δυνάστης αυτό διέταξε ο σατραπίσκος Χάρτινγκ. Η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι μολυσμένη από την μοχθηρίαν της ψυχής του. Σύντομα όμως θα περάση κι αυτού η βασιλεία. Και θα είναι η πτώσις αυτού μεγάλη. Την ιδίαν τύχην είχαν και οι προκάτοχοί του, όσοι ετάχθησαν εναντίον των αρχών της δικαιοσύνης και της αγάπης, που έφερεν εις τον άνθρωπον η γέννησις του Χριστού».


Μέσα α’ αυτό το δυσάρεστο κλίμα οι Τούρκοι , την νύχτα της 25ης Δεκεμβρίου 1956, προέβησαν σε βανδαλισμούς στην πόλη της Λευκωσίας. Τρομοκράτες της «Βολκάν» έριξαν βόμβες και πυρπόλησαν μαγαζιά Ελλήνων στη Λευκωσία με την ανοχή των Άγγλων ώστε να προκληθεί ένταση και να επιβεβαιωθεί η διαχωριστική γραμμή που είχαν σχεδιάσει οι αποικιοκράτες. Επίσης μ’ αυτό τον τρόπο θέλησαν να προκαλέσουν της ΕΟΚΑ να αντιδράσει δυναμικά απέναντι στους Τούρκους κάτι που όμως δεν έγινε γιατί η Οργάνωση δεν έπεσε στην παγίδα αυτή. Η «Βολκάν» συμπληρώνοντας την βαρβαρότητα μετά τις καταστροφές, κυκλοφόρησε προκήρυξη με τον τίτλο : «Προς τον βάρβαρον και μπάσταρδον λαόν, τους Ελληνοκύπριους».


Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή


Πηγή :
Σπύρου Παπαγεωργίου Κυπριακή Θύελλα 1955- 1959 Εκδόσεις Κ. Επιφανίου Λευκωσία 1977Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου