Απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου έδωσε ο Θάσος Σοφοκλέους, πρόεδρος Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ:
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, συνεχίζοντας την προκλητική και αλαζονική συμπεριφορά του, έχει ξεφύγει πλήρως από κάθε είδους λογική και αξιοπρέπεια. Χωρίς ντροπή ενοχλήθηκε γιατί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος Πάνος Καμμένος τίμησε την ΕΟΚΑ και τους αγωνιστές για τον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959 για εκδίωξη των Άγγλων αποικιοκρατών και απελευθέρωση του νησιού μας.
 
Αν ο κ. Τσαβούσογλου είχε τη δύναμη να είναι αντικειμενικός, τότε εκτιμώντας τα ιστορικά γεγονότα έπρεπε να τιμά την ΕΟΚΑ και τους αγωνιστές, γιατί με τους αγώνες και τις θυσίες τους ελευθέρωσαν και τους Τουρκοκύπριους από τον αγγλικό ζυγό.
 
Από πότε κύριε Τσαβούσογλου οι αγωνιστές της ελευθερίας ονομάζονται «τρομοκράτες»; Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ανθρωπότητα σας παρακολουθεί και δεν μπορεί να ξεγελάτε τους λαούς.
Κάνατε γενοκτονίες, δολοφονίες, βιασμούς, καταστροφές, κι αντί να απολογηθείτε και να ζητήσετε συγγνώμη, θυμώνετε όταν σας τα θυμίζουν.
 
Μπορεί στην Τουρκία τούτη τη στιγμή να νιώθετε παντοδύναμοι. Διαβάστε όμως λίγη Ιστορία. Μελετήστε τουλάχιστον το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σας θυμίζω ένα όνομα: Χίτλερ.
Φαίνεται ότι μέσα στη σύγχυσή σας πιστεύετε ότι είσθε παντοδύναμοι. Έχετε πραγματικά ξεφύγει από την ηθική τάξη. Διεκδικάτε εδάφη και νησιά γιατί όπως ισχυρίζεστε κάποτε ήσαν δικά σας. Να σας θυμίσω ότι τα σύνορα της δικής μας καρδιάς δεν τελειώνουν στην Αγιά Σοφιά. Σήμερα η ανθρωπότητα προσβλέπει στις αρχές του ΟΗΕ και στην ΕΕ και όχι στο νόμο της ζούγκλας.
 
Θάσος Σοφοκλέους
 
Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-epistoles/441/343797/itan-agonistes-tis-eleftherias-ochi-tromokrates