Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Αναστασιάδης: «Δεν υπάρχει λύση με στρατό και εγγυήσεις»

Λευκωσία: Με στρατούς και εγγυήσεις θα είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αντιστρέφοντας την τουρκική θέση ότι χωρίς στρατό και εγγυήσεις δεν συζητούν.

Ο ΠτΔ σχολίασε δηλώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι χωρίς στρατό και εγγυήσεις δεν συζητούν για λύση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, ο ΠτΔ είπε ωστόσο ότι δεν θα ήθελε να πει περισσότερα πάνω σε αυτό το θέμα με δεδομένη τη θέση ότι πρέπει να κρατούμε τη ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά μας και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «να θέσουμε αυτά που δικαιωματικά κάθε κράτος μπορεί να αξιώνει».

Ερωτηθείς αν είναι εφικτές γεφυρωτικές θέσεις και προτάσεις, ο Πρόεδρος απάντησε: «Νομίζω να αφήσουμε τα θέματα όπως έχουν, έχω πει αυτό το οποίο όφειλα να πω με βάση τα όσα διαδραματίζονται τούτες τις μέρες».

Σε ερώτηση αν θα συντονιστεί με την πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος είπε «βεβαίως», προσθέτοντας ότι «θα έχουμε Εθνικό Συμβούλιο, θα έχουμε συνέχιση επαφών με την Ελληνική Κυβέρνηση». Επεσήμανε ότι οι θέσεις είναι κοινές με την Ελληνική Κυβέρνηση «και συνεπώς θέλω να πιστεύω ότι και η πολιτική ηγεσία θα συνεργαστεί κατά τρόπο που να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις, αφού θα έχουν και τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν υποχωρήσεις που θα μας φέρουν σε αντίθεση».

Ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό που μας ενδιαφέρει όλους είναι να εξευρεθεί μια λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες, τις προσδοκίες, αλλά και στα όσα έχουν συμφωνηθεί από το ’77, δηλαδή στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η δική μας πλευρά οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο πάντα έχοντας κατά νου τις βασικές αρχές και θέσεις που διεκδικούμε και η άλλη πλευρά εάν επιθυμεί τη λύση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι σημερινές συνθήκες, η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ υπαγορεύουν και επιβάλλουν να ακολουθούμε τους κανόνες μιας Ένωσης κρατών στην οποίαν ανήκουμε» τόνισε.

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου