Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2017

1/1/1957: Προκήρυξη της Π.Ε.Κ.Α. για το νέο έτος

Ο νέος χρόνος 1957 μπήκε με δραματικό τρόπο για την ΕΟΚΑ, με τον θάνατο του Μιχαήλ Γεωργάλλα. Η χρονιά που πέρασε ήταν για τον Αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου δύσκολη με θανάτους, τραυματισμούς και συλλήψεις. Επίσης οι προσδοκίες τους για μια λύση του εθνικού θέματος δεν φαινόταν στον ορίζοντα γι αυτό κι η προσπάθεια θα εντεινόταν ακόμη περισσότερο. Η Πολιτική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (Π.Ε.Κ.Α.) εξέδωσε προκήρυξη για τον νέο χρόνο καυτηριάζοντας τον στρατάρχη Χάρντιγκ και τις υπερφίαλες δηλώσεις που είχε κάνει στην διάρκεια του περασμένου χρόνου. Σ’ αυτή μεταξύ άλλων έγραφε:

«Πάει ο παλιός ο χρόνος πέρασε. Αλλά στο πέρασμά του είδε και την αγωνιστικότητα του Κυπριακού λαού να αυξάνη. Είδε την αγάπην του προς την ελευθερία να θεριεύη. Είδε τας αγωνιστικάς τάξεις των πατριωτών να φουντώνουν. Είδε την διάψευσιν της γελοίας δηλώσεως του Χάρτινγκ, ο οποίος την 1ην Ιανουαρίου 1956 εδήλωσε επισήμως από τον Κυπριακόν ραδιοσταθμόν ότι η ζωή της ΕΟΚΑ είναι ολίγων μόνον ημερών. Φέτος, εγκατέλειψε τα πολιτικά ζητήματα του τόπου και ενεθημήθη τους γεωργούς. Πού είναι η περυσινή του αισιοδοξία;
Πέρασαν αι ολίγαι ημέραι, πέρασαν εβδομάδες, πέρασαν μήνες, πέρασεν ο παλιός ο χρόνος και η ΕΟΚΑ αντί να πληγή θανασίμως από το γελοίον στρατάρχην, αντιθέτως εγιγάντωσε κι’ ετράνεψε κι’ εξηυτέλισε τον αιμοβόρον σατραπίσκον.


Αυτά είδε εις το πέρασμά του ο παλιός ο χρόνος.


Από μας εξαρτάται τι θα ιδή ο καινούργιος. Και υποσχόμεθα ότι θα τον κάνουμε να ιδή την πραγματικήν ελευθερίαν να αγκαλιάζη το νησί μας.


ΚΑΛΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ».


Εντούτοις παρ’ όλες τις δυσκολίες ο ελληνισμός στο νησί κι οι αγωνιστές με τον Αρχηγό Διγενή ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προσπάθεια μέχρι της τελικής νίκης και την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα.


Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή


Πηγή:
Σπύρου Παπαγεωργίου Κυπριακή Θύελλα 1955- 1959 Εκδόσεις Κ. Επιφανίου Λευκωσία 1977


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου