Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Σταύρος Ποσκώτης (1921-1992). Το πρώτο μέλος της ΕΟΚΑ

Ο Σταύρος Ποσκώτης γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 17 Δεκεμβρίου του 1921. Από τα γυμνασιακά του χρόνια εκδήλωσε τα πατριωτικά του αισθήματα. Το 1952 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τον κάλεσε να αναλάβει Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟΝ [Παγκύπρια Εθνική Οργάνωση Νεολαίας], που αποτέλεσε την πρόδρομο οργάνωση της ΕΟΚΑ. Την ίδια χρονιά, ο Μακάριος τον κάλεσε σε συνάντηση με τον Διγενή, κατά την οποία συζητήθηκαν οι δυνατότητες ένοπλου αγώνα. Ήταν δηλαδή το πρώτο μέλος της ΕΟΚΑ.

Με την έναρξη του αγώνα, ο Σταύρος Ποσκώτης ήταν ο πρώτος τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην επαρχία Λάρνακας. Ήταν ακόμα υπεύθυνος για την οργάνωση δικτύου πληροφοριών και ειδικών ομάδων στη Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο, για πράξεις δολιοφθοράς στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Δεκέλειας. Συνελήφθη από τους Άγγλους την 1η Απριλίου 1955 και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου καταδικάστηκε σε εννιά χρόνια φυλάκιση. Παρέμεινε στις κεντρικές φυλακές στη Λευκωσία και στη συνέχεια αρχές Αυγούστου του 1958, μαζί με άλλους τέσσερις κρατουμένους, μεταφέρθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Περθ της Σκωτίας. Όπως διηγόταν, πριν τους εγκλείσουν στη φυλακή, τους είχαν βάλει σ’ ένα γυάλινο κλουβί σε δημόσια θέα με μια ταπέλα που γνωστοποιούσε στους περαστικούς την ιδιότητα των φυλακισμένων. Η ταπέλα έγραφε: Cypriot Terrorists. Με τη γενική αμνηστία που δόθηκε στους πολιτικούς κατάδικους το Μάρτη του 1959, επέστρεψε στην Κύπρο. Από την παραμονή του στις φυλακές κλονίστηκε σοβαρά η υγεία του, με επακόλουθο να «αποκτήσει» σακχαρώδη διαβήτη.
Με τη λήξη του αγώνα ανέλαβε Επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας του ΕΔΜΑ [Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο Αναδημιουργίας]. Με την ανακήρυξη της Δημοκρατίας το 1960 εξελέγη Βουλευτής. Παρέμεινε στο βουλευτικό αξίωμα έως το 1981. Σ’ όλο αυτό το διάστημα της βουλευτικής του δράσης δρούσε αποτελεσματικά χωρίς προσπάθεια αυτοπροβολής. Είναι ενδεικτική η άρνησή του να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, όταν το κόμμα του είχε εξασφαλίσει στη απόλυτη πλειοψηφία.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του, από το 1978 έως το 1988, οπότε αποχώρησε για λόγους υγείας.

Ο Σταύρος Ποσκώτης πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1992 σε ηλικία 70 ετών. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην πατρίδα. Υπήρξε άνθρωπος υψηλών αρχών στην πολιτική του δράση. Δίδαξε ήθος, εντιμότητα, συνέπεια και ουσία. Υπήρξε ανιδιοτελής αφού δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ την θέση του δίπλα στους Προέδρους Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και Σπύρο Κυπριανού. Γι’ αυτό βγήκε από την πολιτική όπως είχε μπήκε: φτωχός. Άνθρωπος ήπιων τόνων αλλά με επιμονή στις αρχές του, προκαλούσε το σεβασμό τόσο των φίλων του, όσο και των πολιτικών του αντιπάλων. Ήταν μια σπάνια πολιτική προσωπικότητα με έντονα τα στοιχεία της απλότητας, της εργατικότητας και της ευπρέπειας. Η πόλη τον τίμησε δίνοντας το όνομά του στο δρόμο όπου βρίσκεται το σπίτι του.

Θυμάμαι τον Σταύρο Ποσκώτη πάντα σοβαρό και λιγομίλητο, με το σταθερό βηματισμό του που είχε μια ελαφριά χαρακτηριστική κλίση προς το μπρος, σαν να βιαζόταν να προλάβει κάτι. Ένα πρόσωπο που η παρουσία του θα πλανάται εσαεί στις αναμνήσεις των δικών του ανθρώπων, των απλών ανθρώπων του λαού, αλλά και όλων εμάς που τον γνωρίσαμε. Ένας χαρακτηρισμός που ταιριάζει απόλυτα στον πολιτικό και άνθρωπο Σταύρο Ποσκώτη: ένας ατόφιος Έλληνας της Κύπρου, ένας αυθεντικός, δημοκρατικός, ευγενικός άνθρωπος.

Πηγή: Οι πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκαν από την κόρη του Εύη. Την ευχαριστώ θερμά.

Πηγή: https://larnacainhistory.wordpress.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου