Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Mάρκος Δράκου: Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην Ευρύχου (Βίντεο)

Τον μεγάλο ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Μάρκο Δράκο, μνημόνευσαν, το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου, στον Άγιο Δομέτιο, συγγενείς, συναγωνιστές, φίλοι και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ενώ εκ μέρους της Κυβέρνησης, επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.

"Ο ανδριάντας του Μάρκου Δράκου, στο κέντρο της Λευκωσίας, λίγα, μόνο, μέτρα από το συρματόπλεγμα της ντροπής, που μας χωρίζει από την κατεχόμενη γη μας, με το χέρι υψωμένο, θα μας δείχνει, πάντοτε, τον δρόμο, της ευθύνης και του καθήκοντος." είπε ο Υπουργός στην ομιλία του.

Γεννημένος στις 24 Σεπτεμβρίου του 1932, και 23 χρόνων όταν άρχισε ο Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, ο Μάρκος Δράκος ήταν εκ των πρώτων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, αποκτώντας ηγετικό ρόλο σε πολλές επιχειρήσεις και αποστολές για να συλληφθεί τον Ιούνιο του 1955, και να δραπετεύσει λίγους μήνες αργότερα.

Ενώ οι Αγγλοι προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν με εκφοβισμούς, δωροδοκίες και απάτη, Ο Μάρκος Δράκος , δεν φοβήθηκε στιγμή, και συνέχισε να ηγείται αντάρτικες ομάδες και να εμπνέει τους συναγωνιστές του.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1957, και έπειτα από προδοσία, οι Άγγλοι προχώρησαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Μαραθάσα, με την αντάρτικη ομάδα του Μάρκου Δράκου, να μετακινείται στην περιοχή Σολέας, όπου εκεί, ο Μάρκος Δράκος, έμελλε να περάσει στην αιωνιότητα έπειτα από μία επική μάχη ανατολικά του χωριού Ευρύχου.

Τον σπουδαίο Εθνικό ήρωα της Κύπρου, τίμησαν και με κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, συγγενείς και συναγωνιστές του ήρωα, και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και του Αρχηγού Αστυνομίας .

Πηγή: http://www.ant1iwo.com

Πατήστε εδώ για το βίντεοΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου