Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 1957: Τουρκικοί βανδαλισμοί, γράφει ο Διγενής

Οι Έλληνες της Κύπρου υπέστησαν πολλές ταλαιπωρίες από τις στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις των Άγγλων. Ένα τμήμα της αστυνομίας στελεχώθηκε από Τούρκους, τους λεγόμενους επικουρικούς, που ήταν πολύ σκληροί απέναντι στους Έλληνες και κατά τις έρευνες αλλά και στα κρατητήρια και τις φυλακές, όπου βρίσκονταν κρατούμενοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Οι κάτοικοι των πόλεων είχαν επιπλέον ν' αντιμετωπίσουν και τους Τουρκοκυπρίους, που με βανδαλισμούς, πυρπολήσεις και φόνους απέβλεπαν στον εκφοβισμό των Ελληνοκυπρίων. Όλα γίνονταν υπό τα βλέμματα των Άγγλων στρατιωτών, οι οποίοι παρακολουθούσαν τα συμβαίνοντα με πλήρη απάθεια. Κανένας Τούρκος δεν συνελήφθη για τα πιο πάνω αδικήματα εις βάρος των Ελλήνων. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η δράση της τουρκικής ΒΟΛΚΑΝ υπό την υψηλή καθοδήγηση της Τουρκίας με σκοπό την πρόκληση επεισοδίων και τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος Ελλήνων του νησιού. Οι Βρετανοί αποικιοκράτες γνώριζαν το «ποιοι» και «πώς» της ΒΟΛΚΑΝ, αλλά αυτό τους βόλευε, για να κρατούν την Τουρκία στο παιχνίδι αποτρέποντας την ΕΝΩΣΗ με τη Ελλάδα. Γράφει ο Αρχηγός Διγενής για τις τουρκικές επιθέσεις τους πρώτους μήνες του 1957:

«Την 20ην Ιανουαρίου επυρπολήθησαν υπό των Τούρκων Ελληνικά καταστήματα στη Λευκωσία, υπό τα όμματα των Άγγλων. Αι προξενηθείσαι ζημίαι ήσαν σημαντικαί. Οι βανδαλισμοί ούτοι συνεχίσθησαν μετ’ οχλαγωγικών εκδηλώσεων και την 21ην και 22α Ιανουαρίου, ότι εφονεύθησαν υπό των Τούρκων 1 Έλλην και 9 ετραυματίσθησαν. Εκ τούτων οι 7 ετραυματίσθησαν εξ εκρήξεως, ην προκάλεσαν οι Τούρκοι εις λεωφορείον. Την 22αν Ιανουαρίου, Τούρκοι συνέλαβαν παρά το χωρίον Άσσια Αμμοχώστου δυο Έλληνας και επυροβόλησαν τούτους, αφού τους μετέφερον εις παρακείμενον δάσος. Ο εις απέθανεν, ο δε έτερος, μολονότι τραυματισθείς, σοβαρώς, διεσώθη. 


Την 23ην Ιανουαρίου, Τούρκοι εφόνευσαν Έλληνα επί της οδού Λεμεσού-Λάρνακος. Την αυτήν ημέραν ερρίφθησαν βόμβαι υπό Τούρκων εναντίον Έλληνικών καταστημάτων. Την 24ην Ιανουαρίου εκηρύχθη απεργία, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας δια τους Τουρκικούς βανδαλισμούς. Τηλεγραφικαί διαμαρτυρίαι εστάλησαν προς τον ΟΗΕ, την Ελληνικήν και Βρεττανικήν Κυβέρνησιν, ουδείς όμως επίσημος συνεκινήθη παρά τον αναβρασμόν ο οποίος επεκράτει εις Κύπρον και Ελλάδα. Την 3ην Φεβρουαρίου, οι Τουρκικοί βανδαλισμοί επαναλάμβάνονται εις Αμμόχωστον. Κατά την διάρκειαν τούτων ετραυματήσθησαν πολλοί Έλληνες και καταστράφησαν Ελληνικαί περιουσίαι, υπό τα όμματα των Άγγλων στρατιωτών, οι οποίοι έμενον απαθείς.»

Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή

Πηγές:

Σπύρου Δημητρίου Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας –Διγενής. Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Εκδόσεις Πελασγός Αθήνα 2017

Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή Απομνημονεύματα του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 Εκδόσεις Πελασγός Αθήνα 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου