Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Τιμήθηκε η επέτειος του αγώνα της ΕΟΚΑ

Την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, της έναρξης του αγώνα που ξεκίνησε η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), τίμησε χθες ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Παν. Νάνος.

Για να σημειώσει αρχικά ότι η ΕΟΚΑ, η οργάνωση των Ελληνοκυπρίων «έδρασε κατά τη χρονική περίοδο 1955- ’59 για την ανεξαρτησία της Κύπρου από τη βρετανική κυριαρχία και την ένωσή της με την Ελλάδα». Για να υπογραμμίσει ότι «πράγματι η ψυχή των Κυπρίων είναι γενναία και μας το δείχνουν οι αδελφοί μας όποτε είναι να πούνε το ναι και το όχι τους, παραδίδοντας μαθήματα αξιοπρέπειας» προσθέτοντας ότι «οι εκδηλώσεις μνήμης είναι ίσως η αφετηρία – ευκαιρία να ανατρέξουμε βαθύτερα στην ιστορία».

Κάνοντας αναφορές σε ιστορικά γεγονότα ο κ. Νάνος κατέληξε λέγοντας ότι «οι Κύπριοι μέσα από σκληρή δουλειά, με εργαλείο την ευφυΐα τους, διεκδικούν το μέλλον τους με αυτοπεποίθηση και σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα της συνεχιζόμενης κατοχής, κάποια στιγμή θα βρούνε τη λύση. Δεν μπορεί, κάποτε θα πέσει το τελευταίο τείχος της Ευρώπης».

Με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ντ. Αυγουστή, απευθύνοντας χαιρετισμό, να τονίζει μεταξύ άλλων πως η εκδήλωση αφορά στο «να τιμήσουμε την ξεχασμένη επέτειο του ελληνισμού».
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Απαγχονισθέντων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου και κατάθεση στεφάνων, από τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Αντ. Μανδρίτη, τον περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας Γ. Λαδόπουλο, τον αντιδήμαρχο Λάρισας Θαν. Αδαμόπουλο, τον διοικητή της 1ης Στρατιάς Δημ. Ζερβάκη, τον εκπρόσωπο των βετεράνων πολεμιστών 1974 της Κύπρου Μαν. Τούλιο αλλά και εκπροσώπους της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων, της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και του Συλλόγου Κυπρίων. Να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης και οι πολεμιστές στην Κύπρο το 1974, Κων. Ρουμελιώτης, Βαγγ. Διβράμης και Κων. Σαματζής, δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετοί Λαρισαίοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Κυπρίων Λάρισας, μεθαύριο Τετάρτη 29 Μαρτίου στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, στις 8 το βράδυ, θα εορτάσει την επέτειο έναρξης του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 με την παρουσίαση σχετικού προγράμματος από το 23ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου