Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

«Πιπίνος», «Απόστρατος», «Φιλίππου», «Καραδήμας» ΠΡΟΔΟΤΕΣ

Για να καταφέρουν οι Άγγλοι να ανακαλύψουν τον Γρηγόρη Αυξεντίου χρησημοποίησαν όλων των ειδών τα μέσα και όλους τους τρόπους που εγνώριζαν. Για να το κατορθώσουν όμως χρειάστηκαν την βοήθεια και μερικών άλλων οι οποίοι είτε συνειδητά είτε μετά από σκληρά βασανηστήρια είτε ακόμη και από την βλακεία τους και την τύχη οδήγησαν τους Άγγλους στον Αυξεντίου.
ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΕΤΤΗΡΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009
εφ. Φιλελεύθερος
 1. Ο αστυνομικός Λεύκιος Πατσαλίδης, από το χωριό Άρσος της Λεμεσού, λειτουργούσε στην οργάνωση σαν σύνδεσμος. Ο Λεύκιος Πατσαλίδης παρέβλεψε ρητή εντολή της οργάνωσης και ειδική εντολή του «Πολυνείκη» τομεάρχη Λευκωσίας Ανδρέα Τσιάρτα . Ο Λεύκιος με το αυτοκίνητο του θα πήγαινε στο χωριό Κλήρου και εκεί θα παρέδιδαν το φακελάκι με το μήνυμα τους στο λοχία Κυριάκο Μιχαηλίδη, τον επιλεγόμενο Καρπόζηλο, υπεύθυνο του τοπικού αστυνομικού σταθμού. Ο Καρπόζηλος ήξερε πώς και με ποιό τρόπο θα το διοχετεύσει στον Αυξεντίου. Ο Λεύκος όμως παράκουσε την εντολή και πήρε μια δική του πρωτοβουλία πήρε μαζί του την Μαρούλα Μαρκίδου, τον αστυνομικό Χριστόδουλο Μάμα, την Αλίκη Στρογγυλού και τον αστυνομικό Κώστα Παφίτη και αντί να πάνε στην Κλήρου πήγαν κατευθείαν στον Αυξεντίου. Ο Λεύκιος γνώριζε πλέον πάρα πολλά πράγματα για τον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ και αν έπεφτε στα χέρια των Άγγλων ο Αυξεντίου θα βρισκόταν σε πρωτοφανή κίνδυνο. Μετά απο λίγες μέρες ο Λεύκιος Πατσαλίδης συνελήφθη από τους Άγγλους στην Λευκωσία.
 2. Στις 2 Φεβρουαρίου 1957 οι Άγγλοι συλλαμβάνουν και τον Ανδρέα Τσιάρτα ο οποίος θα υπέστη τα πάνδεινα στην ανάκριση αλλά αρνείται πεισματικά κάθε ανάμειξη. Τότε οι Άγγλοι φέρνουν
  μπροστά του τον Λεύκιο Πατσαλίδη και αυτός αποκαλύπτει το ψευδώνυμο του το «Πολυνείκης». Σε λίγη ώρα το κρατητήριο γέμισε με όλους σχεδόν τους συνεργάτες του Τσιάρτα. Ακόμη και οι γυναίκες σύνδεσμοι συνελήφθησαν. Η Μαρούλα Μαρκίδου, η Αλίκη Στρογγυλού, η Ρίτα Κουρούπη.
 3. Οι Άγγλοι φαίνεται να ξέρουν που να στοχεύσουν έτσι κινούνται προς Μαχαιρά, αρχικά εκεί όπου είναι τα Κιόνια. Αμέσως εμφανίζονται δύο προδότες ο Γεώργιος Λοϊζίδης, Απόστρατος και ο Γιάννης Παύλου, Πιπίνος οι οποίοι εεγνώρζιαν καλά τα λιμέρια του Αυξεντίου*. Ο Αυξεντίου όμως είχε ήδη διατάξει να του φτιάξουν ένα καινούριο κρησφύγετο που κανείς δεν θα εγνώριζε την ακριβή τοποθεσία του. Οι δύο προδότες εμφανίζονται τώρα και οι δύο χωρίς κουκούλες, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, στο μοναστήρι, να καθοδηγούν τις έρευνες και να απειλούν τους μοναχούς.
 4. Τρεις ολόκληρες μέρες ερευνούσαν οι Άγγλοι. Τρεις μέρες βασάνιζαν τους μοναχούς. Τρεις μέρες έκαναν άνω-κάτω ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Άπρακτοι ετοιμάστηκαν να φύγουν. Και όλως τυχαία πέφτουν σε ένα άτομο, που δεν είχαν δει προηγουμένως. Ήταν ο αγωγιάτης του Μοναστηριού του Μαχαιρά ο Πέτρος Φιλίππου από το Γούρρι. Ο Πέτρος, ένας μάλλον αφελής κουτοπόνηρος χωρικός που είχε δει τον Αυξεντίου στο Μοναστήρι και είχε δει και τους αντάρτες του να κατασκευάζουν το κρησφύγετο θα γινόταν και το μοιραίο πρόσωπο της ιστορίας. Οι Άγγλοι καλούν και τα κανάλια και τους δημοσιογραφους για τα επινήκεια. Ο Πέτρος μετά από σύντομη ανάκριση θα τους οδηγήσει όχι στα Κιόνια που εκείνοι επίστευαν αλλά απέναντι από τις Μάντρες του Γιακουμή. Ο Άγγλος αξιωματικός με το πιστόλι στο χέρι σιγά-σιγά, βήμα-βήμα θα πατήσει ο ίδιος πάνω στην τσίγκενη στέγη του κρησφυγέτου και η θρυλική μάχη θα ξεκινήσει τώρα.

*Τέλος οφείλουμε να αναφέρουμε και το πως οι Άγγλλοι βρήκαν τον Πιπίνο και τον Απόστρατο:
 1. Ο Πιπίνος στις 21 Ιανουαρίου 1957, ώρα 9 π.μ. συλλαμβάνεται στις Πλάτρες και ομολογεί ότι ανταρτική ομάδα του Γιώργου Μάτση, διαμένει στο σπίτι του ΠαπαΧαράλαμπου στα Καννάβια.
 2. Την ίδια μέρα συλλαμβάνονται στο Σαράντι τρία μέλη της ομάδας του Μάτση, ο Λεωνίδας Στεφανίδης, ο Χαράλαμπος Μπαταριάς και ο Αντώνης Αντωνάς, ενώ κατασκεύαζαν
  κρησφύγετο σε σπίτι στο Σαράντι. Ο Αντώνης Άντωνας φώναξε πως είναι της ΕΟΚΑ έτσι μετά από πολλά βασανηστήρια τον πήραν στο σπίτι του Παπα-Χαράλαμπου στα Καννάβια και αφού τον βασάνισαν και πάλι απείλησαν ότι αν δεν τους δείξει που είναι το κρησφύγετο θα ανατινάξει ολόκληρο το σπίτι. Οι Άγγλοι τους βγάζουν όλους έξω και τοποθετούν τα εκρηκτικά τότε ο Άντωνας τους έδειξε το κρησφύγετο. Βγήκαν τότε ο Γιώργος Μάτσης, ο Νίκος Γεωργίου και ο Αργύρης Καραδήμας.
 3. Ο Καραδήμας από τύχη βρέθηκε στην Κύπρο και από τύχη βρέθηκε εκεί. Ήταν φυγόδικος στην Ελλάδα και κατέφυγε στη Ρόδο. Στο λιμάνι της Ρόδου τον συνάντησε ο Κουταλιανός, ο καπετάνιος του πλοιαρίου, που έφερνε όπλα για την ΕΟΚΑ, τον Ιανουάριο του ’55.   Όταν όμως το πλοιάριο κατελήφθη από τους Άγγλους, μαζί με τους άλλους συνελήφθη και ο Καραδήμας και φυλακίστηκε. Η ΕΟΚΑ είχε πληροφορίες ότι οι Άγγλοι θα πήγαιναν στο Νοσοκομείο Λςυκωσίας τον Μιχαήλ Κουτσόφτα έτσι εκπονήθηκε σχέδιο για την διάσωση του. Η διάσωση έγινε αλλά οι Άγγλοι δεν έφεραν στο Νοσοκομείο τον Κουτσόφτα αλλά τον Καραδήμα. Ο Καραδήμας έλαβε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις αφού συνελήφθη για δεύτερη φορά από τους Άγγλους τώρα σαν επικεφαλής πομπής αγγλικών στρατιωτικών αυτοκινήτων, όδευε προς το Όμοδος.
 4. Στο Όμοδος οι αντάρτες βλέποντας τους να έρχονται μπήκαν στο κρησφύγετο. Ο Καραδήμας τους δείχνει το σπίτι και ο επικεφαλής αξιωματικός. Νίκος Σπανός, Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, Γιώργος Παλαιολόγος, Αντώνης Κυριάκου και Γεώργιος Λοϊζίδης, ο γνωστός Απόστρατος,
  που είχε το ψευδώνυμο Φώκος.
 5. Μόλις είδε τον Απόστρατο, ο επικεφαλής Άγγλος έτριψε με ικανοποίηση τα χέρια:
  «Ω! Ο φονιάς του Μίτα». Ο Απόστρατος κατέρρευσε. Πράγματι αυτός ήταν ο εκτελεστής στην Κυπερούντα του Μίτα, που είχε θεωρηθεί προδότης.
Μαρτυρία του Σπύρου Κέττηρου

-Αργότερα στις Κεντρικές Φυλακές ο Απόστρατος φύλαγε ένα σακούλι γεμάτο χρυσαφικά. Ήταν η λεία του από σπίτια, όπου έκανε έρευνες μαζί με τους Άγγλους. Τον είδα στο Λονδίνο, όπου φυγαδεύτηκε από τότε. Μου είπε ότι οι Άγγλοι του έδωσαν 500 λίρες «μαζεμένες» και ύστερα 25 λίρες το μήνα ωσότου βρει απασχόληση σε ένα γαλατάδικο. Τον ρώτησα αν μετανιώνει για κάτι και μπήκε στη μέση η γυναίκα του φωνάζοντας πως ο άντρας της πήγε πέντε φορές στους Αγίους Τόπους και εξομολογήθηκε.

-Όταν αποφυλακίστηκε από τους Άγγλους ο Αντώνης Αντωνάς, έφυγε από την Κύπρο. Έζησε στην Αφρική. Και πριν μερικά χρόνια επέστρεψε και πέθανε στον τόπο του, μη συγχωρώντας τον εαυτό του.

Μαρτυρία Μιχάλη Μιχαήλ

-Ο Πέτος Φιλίππου θα φύγει και αυτός από την Κύπρο και θα πάει στην Αυστραλία χωρίς ποτέ να γυρίσει πίσω. Πέθανε το 2000. Και όπως είπε σε μια συνέντευξη δεν θεωρεί ότι ήταν εκείνος που πρόδοσε τον Αυξεντίου αλλά ο Πιπίνος και ο Απόστρατος.

 Πηγή: vithoskopio.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου