Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Απρίλιος 1957 : Ο Χάρτινγκ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την σύλληψη του Διγενή

Οι επιχειρήσεις που είχαν ξεκινήσει για την σύλληψη του Αρχηγού της ΕΟΚΑ στην περιοχή Μαραθάσας-Τυλληρίας συνεχίστηκαν και στις 3 Απριλίου 1957 επεκτάθηκαν στην περιοχή των Βαρωσιών και του Πενταδακτύλου. Οι Βρετανοί αποικιοκράτες είχαν χρησιμοποίησαν όλες τις μεθόδους που μπορούσαν σ’ αυτές τις επιχειρήσεις, ακόμη και το αεροπλάνο που πετούσε στις υπό έρευνα περιοχές και ενημέρωνε τον Διγενή και τους αντάρτες του την απόφαση της Αγγλικής Κυβέρνησης για αποχώρησή του από την Κύπρο. 
 
Εκείνες τις ημέρες οι αγγλικές εφημερίδες έγραφαν για την σύλληψη του Διγενή. Χαρακτηριστικά η «Νιούς Κρόνικλ» έγραφε τα εξής :

«Σκοπός της συνεχίσεως των επιχειρήσεων αυτών είναι η εξάντληση των προμηθειών της ΕΟΚΑ. Αεροπλάνο καλεί τον Γρίβα πάνω από την αποκλεισμένη περιοχή να παραδοθεί και ο ομιλητής λεει «Γρίβα παραδόσου. Υπάρχουν καλά νέα για σένα. Ο Μακάριος ελευθερώθηκε, ο δε Κυβερνήτης υπόσχεται για σένα την ασφαλή και ελευθέρα έξοδο από την Κύπρο». Αλλά, συνεχίζει η εφημερίδα, κανένα μέλος της ΕΟΚΑ δεν αποδέχθηκε μέχρι σήμερα την προσφορά του Χάρτινγκ για αμνηστία. Τα μέλη της ΕΟΚΑ αντιστέκονται εναντίον 3000 στρατιωτών οι οποίοι τους έχουν περικυκλώσει και περιμένουν ότι οι μικρές ποσότητες τροφίμων που έχουν οι αντάρτες της ΕΟΚΑ, σύντομα θα εξαντληθούν».

Ο Χάρτινγκ βλέπει να τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις να μην φέρνουν αποτελέσματα και ο ίδιος με τον στρατό του να ρεζιλεύονται, οπότε στις 13 Απριλίου 1957 με νέες δηλώσεις του επιμένει για άλλη μια φορά να φύγει ο Διγενής από την Κύπρο. Ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ με τα παλικάρια του διασκέδαζαν με αυτές τις κωμικές υποδείξεις αλλά και την αποτυχία του αγγλικού στρατού στην ανεύρεσή τους. Πάντως από αυτές τις ενέργειες του αγγλικού στρατού ο Διγενής έβγαζε σημαντικά συμπεράσματα όπως γράφει στα απομνημονεύματα του Αγώνα :

«Η υπό του στρατού εφαρμοσθείσα τακτική ερεύνης κατά τας τελευταίας επιχειρήσεις επί ευρείας κλιμακος υπήρξεν αντικείμενον μελέτης μου, βάσει της οποίας έδωσα εις τας διαφόρους ομάδας οδηγίας περί του πως θα ενεργήσουν προς αποφυγήν των εγκλωβισμών εντός των ερευνωμένων περιοχών και της συλλήψεώς των, εις περίπτωσιν καθ’ ήν θα συνέβαινε να εγκλωβισθούν. Τα μέτρα τα οποία ελάβομεν εις παρομοίας περιπτώσεις, ήσαν αποτελεσματικά, ώστε μέχρι του πέρατος του Αγώνος ουδεμίαν σημαντικήν επιτυχίαν εσημείωσεν ο στρατός εις βάρος των ανταρτικών ομάδων».

Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή

Πηγή:
Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα- Διγενή Απομνημονεύματα του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 Εκδόσεις Πελασγός Αθήνα 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου