Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Σαν σήμερα 30/4/1957, 4000 Άγγλοι στρατιώτες πολιόρκησαν το Μηλικούρι για 54 μέρεςΣαν σήμερα 30/4/1957, 4.000 Άγγλοι στρατιώτες περισφίγγουν τη περιοχή Μηλικουρίου. Το κέρφιου διήρκεσε 54 ημέρες. Οι Άγγλοι πίστευαν ότι θα εξαναγκάσουν τους αντάρτες ή να πολεμήσουν ή να παραδοθούν.

Οι 500 κάτοικοι του χωριού υπέστησαν πολλές δοκιμασίες. Και υλικές ζημιές κάπου 26,000λιρών. Ο γραμματέας της Συνεργατικής Εταιρείας του χωριού Μιψχαήλ Ιωαννίδης, που ήταν τότε 56 χρόνων, δήλωσε αμέσως μετά το πέρας του αποκλεισμού:" Ευχαριστούμε τις εφημερίδες στις οποίες χρωστάμε τη ζωή μας. Γιατί αν δεν υπήρχαν αυτές να γράφουν τα νέα του αποκλεισμού μας δεν θα εκδηλωνόταν η παγκύπρια αλληλεγγύη με την αποστολή τροφίμων στο χωριό. Μόνο τέσσερις φορές μας έφεραν ταχυδρομείο καθ` όλη τη διάρκεια του αποκλεισμού.Μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα η στενοχωρία μας ήταν πολύ μεγάλη. Γονείς έμειναν χωρίς τα παιδιά τους κατά το Πάσχα. Περάσαμε μαύρο Πάσχα".

Ο αποκλεισμός έγινε σε εποχή που διεξάγονταν σημαντικότατες γεωργικές δουλειές. Έμειναν έτσι ακαλλιέργητα και αθειάφιστα τα αμπέλια και αμάζευτα τα τριαντάφυλλα, από τα οποία έβγαζαν ροδόσταγμα και ροδέλαιο, δυο σημαντικά προϊόντα του χωριού. Η κτηνοτροφία υπέστη επίσης μεγάλο πλήγμα. Τα ζώα αδυνάτισαν απο τη στέρηση και μερικά ψόφησαν.Υστερα από παραστάσεις των κατοίκων οι στρατιωτικές αρχές δέχτηκαν τελικά να επιτρέψουν στις γυναίκες να βόσκουν τα ζώα τους σε περιορισμένη έκταση έξω από το χωριό υπό την επίβλεψη στρατιωτών. Όταν οι γυναίκες απομακρύνονταν λίγο απο την καθορισθείσα περιοχή οι στρατιώτες έριχναν πυροβολισμούς στον αέρα για να τις εκφοβίσουν. Οι κάτοικοι μέσα στο χωριό άκουαν τους πυροβολισμούς και δεν ήξεραν τι συνέβαινε. Τα νεύρα τους δοκιμάστηκαν πολύ.

Ο αποκλεισμός του Μηλικουριού έγινε για την ανεύρεση και σύλληψη του αρχηγού της ΕΟΚΑ στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, γιατί, όπως δήλωσαν οι στρατιωτικές αρχές, είχαν πληροφορίες ότι ο Διγενής βρισκόταν στο χωριό.Το αποτέλεσμα των ερευνών μηδέν κατά τους κατοίκους, ικανοποιητικό για τις στρατιωτικές αρχές που ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν ένα κρησφύγετο στην άκρη του χωριού παρ` ότι δεν βρήκαν σ` αυτό ίχνη προσφάτου διαμονής. Κατά τους κατοίκους, το εύρημα των στρατιωτικών αρχών ήταν ένας εγκαταλειμμένος λάκκος αποχωρητηρίου.

Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού πολλοί κάτοικοι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν και πολλοί υπέστησαν βασανιστήρια, με την επιμονή των βασανιστών τους να ομολογήσουν πού βρίσκεται ο Διγενής. Χωρίς όμως αποτέλεσμα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου