Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Συγκλονιστική φωτογραφία: Η γιαγιά Αποστολού κάθεται απέναντι από το άγαλμα του συζύγού της

Καθισμένη απέναντι από το άγαλμα του συζύγού της. Τιμάει τη μνήμη του 62 χρόνια μετά τον θάνατο του. Ο Μόδεστος Παντελή ήταν ο πρωτομάρτυρας του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Μία άκρως συγκινητική εικόνα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. Πρωταγωνίστρια, η γυναίκα του Μόδεστου Παντελή, του 31χρονου τότε παλικαριού που έμελλε να είναι το πρώτο θύμα του απελευθερωτικού αγώνα του 1955.

Η γιαγιά Αποστολού κάθεται ακριβώς απέναντι από το άγαλμα που απεικονίζει τον άντρα της στο Λιοπέτρι. Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Αυτό άλλωστε ήταν και το σχόλιο του Μιχάλη Μιχαήλ, του χρήστη που την ανήρτησε στο facebook, μαζί όμως εξέφρασε και τον θαυμασμό του προς το πρόσωπο της γιαγιάς Αποστολούς.

 «Μια εικόνα χίλιες λέξεις …… Η γυναίκα σε όλο της το μεγαλείο, μπροστά στο άγαλμα του άντρα της ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΑ ΜΟΔΕΣΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ….» .

Καθισμένη απέναντι από το άγαλμα, λες και κάτι περιμένει… Ίσως τη δικαίωση της θυσίας του συζύγού της σε ένα νησί που ενώ κατάφερε να αποτινάξει τον αγγλικό ζυγό λίγα χρόνια αργότερα «έπεσε» και πάλι σε ξένα χέρια!

62 χρόνια μετά…

Ο Μόδεστος Παντελή είχε αναλάβει, μαζί με τον Ανδρέα Κάρυο, τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου του 1955, να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα λίγο έξω από το Αυγόρου, για να συσκοτισθεί η Αμμόχωστος την ώρα που θα ρίχνονταν οι πρώτες βόμβες της ΕΟΚΑ.

Κατά την εκτέλεση της αποστολής και ενώ προσπαθούσε να κόψει ένα από τα ηλεκτρικά καλώδια υψηλής τάσης έπαθε ηλεκτροπληξία με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος που θα γραφόταν στη λίστα των ηρώων του αγώνα.

Ο Κάρυος έπαθε σοβαρά εγκαύματα στην πλάτη, όταν ήλθε σε επαφή με το βρεγμένο σχοινί.
«Έφυγε» μαχόμενος για την ελευθερία της πατρίδος αφήνοντας πίσω του τη γυναίκα του Αποστολού Μόδεστου Παντελή και τα δύο ανήλικα τότε παιδιά του, Παντελή και Παναγιώτη.

Πηγή: larnakaonline.com.cy

2 σχόλια:

  1. κρίμα το παλληκάρι αλλά η γυναίκα του τα τράβηξε όλα μετά η έρημη. Καλά κι αυτός δεν είχε ιδέα για τον κίνδυνο με το καλώδιο? Υποτίθεται οτι ήταν αγωνιστής όχι χαζός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάψε γυναίκα. Αν σε πάρω πίσω στο χρόνο το 1950, η λέξη ηλεκτροπληξια δεν υπήρχε στο καθημερινό λεξιλόγιο. Πώς να ξέρουν τους κινδύνους αν δεν είχαν ρεύμα σπίτι τους;

      Διαγραφή