Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Η Κύπρος τίμησε Ελλαδίτες που θυσιάστηκαν διαδηλώνοντας κατά του απαγχονισμού των Καραολή και Δημητρίου

Η Κύπρος τίμησε τις οικογένειες τεσσάρων νέων ανθρώπων που σκοτώθηκαν, και ενός πέμπτου, που τραυματίστηκε σοβαρά, κατά τη διάρκεια παλλαϊκής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην ελληνική πρωτεύουσα κατά της απόφασης των Άγγλων αποικιοκρατών να στείλουν στη κρεμάλα τους Κύπριους αγωνιστές Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, το Μάιο του 1956.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική αλλά και συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα, ήταν όταν δημοτικός σύμβουλος του δήμου της Ερμούπολης, στη Σύρο, απένειμε τιμητική πλακέτα σε συγγενή ενός εκ των 4 θυμάτων, του 28χρονου τότε Φραγκίσκου Νικολάου.

«Θέλω να ευχαριστήσω την κυπριακή πρεσβεία που έψαξε και βρήκε τους συγγενείς των πεσόντων, και έτσι μάθαμε και εμείς ότι ένας δικός μας, Συριανός, ο Φραγκίσκος Νικολάου, ήταν ένας ήρωας. Δεν το ξέραμε, Εσείς μας αφυπνίσατε. Και σίγουρα θα τον τιμήσουμε και στο νησί μας», ανέφερε.
Μια μέρα πριν τον απαγχονισμό του Μιχαλάκη Καραολή και του Ανδρέα Δημητρίου στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, στις 10 Μαϊου του 1956, είχε γίνει μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, όπου χιλιάδες άνθρωποι ύψωσαν φωνή υπέρ της ένωσης Κύπρου - Ελλάδος, και κατά της επικείμενης εκτέλεσης των δύο αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Ο Γιώργος Συλλούρης, εκπροσωπώντας το Σωματείο Ένωση Κυπρίων Ελλάδας, ανέφερε πως στις 10 Μαΐου του 1956, και οι δύο ήρωες απαγχονίστηκαν στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας και πως θάνατός τους προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Ο Θάσος Σοφοκλέους, Πρόεδρος Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959 και εκπρόσωπος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος, ανέφερε πως "η διαδήλωση της Αθήνας έγινε την παραμονή της εκτέλεσης των Καραολή και Δημητρίου στην Κύπρο. Τα τραγικά γεγονότα δυστυχώς εξελίχθησαν όταν αστυνομικοί αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν εναντίον του πλήθους για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν την αγγλική πρεσβεία».

Ο Ανδρέας Μαϊμαρίδης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 (Σ.Ι.Μ.Α.Ε.) αναφέρθηκε στα γεγονότα της 9ης Μαϊου 1956 στην Αθήνα, σημειώνοντας πως "η αστυνομία, φοβούμενη πυρπόληση της πρεσβείας, με οδηγίες των πολιτικών προϊσταμένων της, κάνει χρήση πυρών με συνέπεια τρεις διαδηλωτές, οι Ευάγγελος Γεροντής, Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, Φραγκίσκος Νικολάου, και ο αστυνομικός Κώστας Γιαννακούρης, να πέσουν θύματα αδελφικών πυρών, και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν».

Κανείς δεν πίστευε ότι οι σφαίρες της αστυνομίας ήταν πραγματικές, οι περισσότεροι νόμιζαν πως ήταν για εκφοβισμό, είπε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Δημήτρης Ταλιαδώρος, ιστορικός, μελετητής, Λυκειάρχης και μέλος του ΔΣ του Σ.Ι.Μ.Α.Ε. Συνολικά τραυματίστηκαν 189 άτομα, είπε. Το τραγικό ήταν ο θάνατος τεσσάρων Ελλαδιτών αδελφών, σημείωσε.

Και οι τέσσερις που σκοτώθηκαν, πρόσθεσε ο κ. Ταλιαδώρος, ήταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, γεγονός που δείχνει, λέει,  ότι όλος ο ελληνισμός, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ενώθηκε στον αγώνα της Κύπρου εναντίον των Άγγλων και υπέρ της Ένωσης με την Ελλάδα.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος μίλησε για «οφειλόμενο φόρο τιμής σε ανθρώπους που δεν είχαν επιλέξει να είναι ήρωες». Τα νέα παιδιά, πρόσθεσε, που έχασαν τότε τη ζωή τους στο συλλαλητήριο των Αθηνών, υπηρέτησαν υψηλές αρχές αξίες, και ιδανικά για τα οποία άλλοι θυσιάστηκαν.

«Ο Μιχαλάκης κι ο Ανδρέας απαγχονίστηκαν για τον αγώνα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, και οδηγήθηκαν στην αγχόνη με χαμόγελο στα χείλη τους. Τα παιδιά που τιμούμε σήμερα, βγήκαν στον δρόμο για ένα ιδανικό που μπορεί να μην επιτεύχθηκε τότε, αλλά παραμένει αιώνια παρακαταθήκη», ανέφερε.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Κενεβέζος είπε, με συγκίνηση, ότι ο Ανδρέας Δημητρίου δεν ήταν μόνο συγχωριανός του, αλλά και πρώτος εξάδελφος του πατέρα του.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ (1955-1959), τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα,  την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έκλεισε με μουσική συναυλία με έργα Μάριου Τόκα, Δημήτρη Λάγιου, Μιχάλη Βιολάρη, Βασίλη Τενίδη, και με ερμηνευτές τους Μιχάλη Βιολάρη, Κώστα Χατζηχριστοδούλου και Ανδριάνα Κόλλια.
Μεταξύ άλλων, παρέστησαν η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών της Ελλάδας, και μέλη της κυπριακής παροικίας.

Πηγή: 
ΚΥΠΕ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου