Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Μιχαήλ Ασσιώτης «Και Δολοφόνος και Προδότης»
(Η φωτογραφία του Μιχαήλ Ασσιώτη τραβηγμένη από τους Άγγλους στα κρατητήρια Κοκκινοτριμμιθιάς, από τα οποία απέδρασε μαζί με τον Πολύκαρπο Γεωρκάτζη. Ασσιώτης και Γεωρκάτζης έφτασαν στην Παπούτσα και εντάχθηκαν στον τομέα ευθύνης του Αυξεντίου.)

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν πάρα πολύ δύσκολος και επικίνδυνος για όλους τους αγωνιστές καθώς στρατιωτικά και αριθμητικά οι Άγγλοι υπερερούσαν κατά κράτος, ενώ δεν δίστασαν ούτε στιγμή να στρέψουν εναντίον της ΕΟΚΑ τις «δυνάμεις ασφαλείας», την «Αστυνομία», το «Επικουρικο» και πάρα πολλούς προδότες, συνεργάτες, διπλούς πράκτορες και κομμουνιστές που εναντιόνονταν με κάθε τρόπο στον Αγώνα. Ανάμεσα στα πολλά ονόματα εκείνα των προδοτών και συνεργατών είναι και αυτό του διαβόητου Μιχαήλ Ασσιώτη του Ανδρέα από την Άσια, ο οποίος προσποιούμενος τον αγωνιστή, δολοφόνησε εν ψυχρώ στις 7 Οκτωβρίου 1957 τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου και Χρύσανθο Μυλωνά.


Ιστορικό

Ο Χρύσανθος Μυλωνάς τον Μάιο του 1957, κατόπιν εντολής από την ΕΟΚΑ,  ανέλαβε μαζί με δυο άλλους συναγωνιστές του την κατασκευή κρησφύγετου στην περιοχή του Γαλάτα, για να δεχθεί μια ανταρτική ομάδα με δυο καταζητούμενους. Το κρησφύγετο βρισκόταν στο δάσος, πάνω στο χωριό Καλιάνα, και σ’ αυτό εγκαταστάθηκε η ομάδα του ήρωα και πρώτο του ξαδέλφου Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου από τον Κάτω Αμίαντο. Ο Χρύσανθος ανέλαβε την τροφοδοσία των δυο ανταρτών.

Το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου 1957 ο Χρύσανθος Μυλωνάς, μαζί με συναγωνιστή του, ξεκίνησαν από το χωριό τους μεταφέροντας την αλληλογραφία και τροφή για τους αντάρτες, στο ορεινό τους κρησφύγετο, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τη Γαλάτα.

Ο Μιχαήλ Ασσιώτης υποκρινόμενος τον καταζητούμενο αγωνιστή δολοφόνησε μέσα στο κρυσφύγετο τον Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου και λίγο αργότερα τον Χρύσανθο Μυλωνά που ήρθε για να τους φέρει τα αναγκαία.

Ακολούθως ο προδότης παραδόθηκε στους Άγγλους με τον οπλισμό του και συνέχισε το προδοτικό του έργο μέχρι τη φυγάδευσή του από τους Άγγλους στην Αγγλία.

Ο Ευαγόρας Παπαχριστοφόρου γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Αμίαντος, της επαρχίας Λεμεσού, στις 20 Νοεμβρίου 1937. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κάτω Αμιάντου. Εργαζόταν ως ηλεκτροτεχνίτης στο μεταλλείο Αμιάντου και ήταν ιδρυτικό στέλεχος της ΣΕΚ Αμιάντου. Συμμετείχε στις πρώτες πολεμικές επιχειρήσεις που έγιναν στην περιοχή Αμιάντου εναντίον των Άγγλων, όπως στην επιχείρηση εναντίον των φρουρών των εκρηκτικών υλών του μεταλλείου Αμιάντου, στις 25 Νοεμβρίου 1955, στην ιστορική μάχη του Πεύκου μεταξύ Κυπερούντας και Χανδριών στις 23 Νοεμβρίου 1955, την οποία διηύθυνε προσωπικά ο Αρχηγός Διγενής και στην επιχείρηση στο Κόκκινο Φανάρι, μεταξύ Αμιάντου – Τροόδους, στις 5 Δεκεμβρίου 1955. Καθοριστική επίσης υπήρξε η συμβολή του στη διαφυγή του Αρχηγού Διγενή στα λημέρια της ΕΟΚΑ στα Σπήλια. μετά τη μάχη.

Συνελήφθη τον Ιανουάριο του 1956 με προδοσία και, κατόπιν πολλών βασανιστηρίων, κλείστηκε στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς. Από εκεί δραπέτευσε στις 13 Σεπτεμβρίου 1956 μαζί με άλλους έξι συγκρατούμενούς του. Ενώθηκε με τις ανταρτικές ομάδες του Γρηγόρη Αυξεντίου στην Πιτσιλιά και έλαβε μέρος σε δυο ενέδρες μεταξύ Πάνω και Κάτω Αμιάντου και στην εκτέλεση Άγγλου πράκτορα στον Αμίαντο.

Μετά τις μεγάλες προδοσίες στην Πιτσιλιά, στις αρχές Ιανουαρίου 1957, ο Ευαγόρας κατέφυγε μαζί με την ομάδα του Λένα στην ορεινή περιοχή Γεράσας, όπου ο Λένας τον όρισε ως υπεύθυνο της ομάδας, όταν ο ίδιος επέστρεψε στον τομέα του για επείγουσες διευθετήσεις. Στις 17 Φεβρουαρίου 1957, ημέρα κατά την οποία έπεσαν οι ήρωες Δημητράκης Χριστοδούλου και Σωτήρης Τσαγγάρης και τραυματίστηκε ο Λένας, ο Ευαγόρας ενέπεσε σε ενέδρα των Άγγλων, ενώ επέστρεφε στην περιοχή του και τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι, αλλά κατόρθωσε να διαφύγει στη Λεμεσό με το Μιχαήλ Ασσιώτη. Το Μάιο του 1957, κατόπιν εντολής του Διγενή, ανέλαβε την οργάνωση ανταρτικής ομάδας στην περιοχή Σολέας, με κρησφύγετο κοντά στη Γαλάτα.

Στην κηδεία του Ευαγόρα, που έγινε στο χωριό του και πήρε μορφή εθνικής μυσταγωγίας, οι Άγγλοι δεν επέτρεψαν την παρουσία του πατέρα του Παπαχριστοφόρου, τον οποίο κρατούσαν στα κρατητήρια. Η συμπεριφορά των Άγγλων ξεσήκωσε τους κρατουμένους σε έντονη διαμαρτυρία κατά την οποία έβαλαν φωτιά στα Κρατητήρια.

Ο Χρύσανθος Μυλωνάς γεννήθηκε στο χωριό Γαλάτα της επαρχίας Λευκωσίας, το 1939, τελείωσε το δημοτικό σχολείο Γαλάτας και ήταν μαθητής της Ε΄ τάξης του Ελληνικού Γυμνασίου Σολέας, όταν δολοφονήθηκε.

Μυήθηκε στην ΕΟΚΑ το 1955, από τον αδελφό του Κυριάκο και είχε ενεργό συμμετοχή στη στρατολόγηση μαθητών του Γυμνασίου Σολέας. Ήταν πολύ δραστήριος και ανέπτυσσε πρωτοβουλία, διαθέτοντας όλο του το χρόνο στην εκτέλεση διαφόρων αποστολών. Μεταξύ των ευθυνών που είχε ήταν η διανομή φυλλαδίων, η αναγραφή συνθημάτων και η παρακολούθηση των κινήσεων πρακτόρων των Άγγλων.

Το 1956 προωθήθηκε σε ομάδα δολιοφθορέων Γαλάτας, ανέλαβε με άλλους την απόκρυψη όπλων και πήρε μέρος σε ενέδρες. Το Νοέμβριο του 1956, ως υπεύθυνος αποστολής, ανατίναξε με την ομάδα του τη γέφυρα στο «Μύλο της Τροοδίτισσας» της Γαλάτας τη στιγμή που περνούσε Άγγλος ταγματάρχης, ο διοικητής του στρατοπέδου Κακοπετριάς.

Από το Φεβρουάριο του 1957 μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου του 1957, ήταν το δεξί χέρι του τότε τομεάρχη του με προσφορά πολύ σημαντική. Πολλές δραστηριότητες της Οργάνωσης διεκπεραιώνονταν μέσω του. Κατά το διάστημα αυτό εκπαιδεύτηκε στην κατασκευή βομβών και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών στη Λευκωσία.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ

Πηγή:vithoskopio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου