Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Αδάμαστες ψυχές στα Κρατητήρια Πύλας

Στις 2 Μαΐου, ημέρα Τρίτη και ώρα 7.30 μ.μ., θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Αγώνος της ΕΟΚΑ, απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, έκθεση φωτογραφιών που είχαν ληφθεί παράνομα στα Κρατητήρια Πύλας από τον κρατούμενο αγωνιστή Ρένο Λυσιώτη.
Η έκθεση, που οργανώνεται από το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 και το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ1955-59, φιλοδοξεί να παρουσιάσει μιαν από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της περιόδου του αδικαίωτου ενωτικού, απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ.
Κι όπως αναφέρει σχετικό σημείωμα, «σκοπός της εκδήλωσης είναι να προσκαλέσει τους επισκέπτες σ’ ένα ταξίδι στον χωροχρόνο, μέσα από τις φωτογραφίες και τα αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Ρένου Λυσιώτη, για να γνωρίσουν τις συνθήκες κράτησης των αγωνιστών, αλλά και τους ίδιους τους κρατουμένους, που συνέχιζαν, με κάθε μέσο, να μάχονται για τις εθνικές επιδιώξεις και τον εθνικό τους αυτοπροσδιορισμό».

Οι ενότητες
Όπως επισημαίνεται, «οι ενότητες της έκθεσης αφορούν όψεις από την καθημερινή και θρησκευτική ζωή των κρατουμένων, την εθνική διαφώτιση, τους εορτασμούς των εθνικών επετείων, καθώς και την περίφημη παράσταση του «Μπλοκ C» μέσα στα κρατητήρια. Επίσης, τα επεισόδια και οι συμπλοκές με το προσωπικό των κρατητηρίων καλύπτουν μια χωριστή ενότητα και καταδεικνύουν το αδάμαστο πνεύμα αντίστασης των έγκλειστων αγωνιστών απέναντι στο βρετανικό αποικιακό καθεστώς».

Λήφθηκαν παράνομα
Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι οι φωτογραφίες που προβάλλονται στην έκθεση λήφθηκαν παράνομα και με μεγάλο κίνδυνο, την περίοδο που ο αγωνιστής Ρένος Λυσιώτης (D. P. 743) ήταν έγκλειστος στα Κρατητήρια Πύλας (Νοέμβριος 1956-Ιανουάριος 1958), άλλες από τον ίδιο και άλλες από συγκρατούμενούς του.
Νοείται βέβαια ότι οι φωτογραφικές μηχανές της εποχής εκείνης ήταν ογκώδεις και δύσκολα μπορούσαν να μπουν κρυφά στα στρατόπεδα, ενώ τα φιλμ έπρεπε να σταλούν και πάλι έξω, μυστικά, για εμφάνιση και εκτύπωση.
Κι όμως, οι φωτογραφίες λήφθηκαν και αποτελούν σήμερα ιστορική κληρονομιά και ζωντανή απόδειξη του ψυχικού μεγαλείου των έγκλειστων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, των παλληκαριών του Διγενή, που είχαν αναστήσει στην Κύπρο τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Μεσολογγίου.

Η μαρτυρία
Για τη ζωή του στα Κρατητήρια Πύλας θα γράψει ο Ρένος Λυσιώτης: «Μέσα στα ξεροτόπια που διαλέχθηκαν για στρατόπεδα συγκεντρώσεως, βρίσκεις τα νιάτα και τα γερατειά αδελφωμένα, το σφρίγος και τη σοφία σκλαβωμένα μαζί. Είναι η αλύγιστη ψυχή της Κύπρου».
Την αλύγιστη αυτή ψυχή της Κύπρου έρχεται να γαλβανίσει η έκθεση και να αναβαπτίσει τον κυπριακό Ελληνισμό στην κολυμβήθρα του αίματος και της θυσίας των ηρώων και αγωνιστών της ΕΟΚΑ, που ποτέ δεν λιποψύχησαν μπροστά στον πανίσχυρο εχθρό, όταν πολεμούσαν για την αυτοδιάθεση-ένωση της Κύπρου με τη Μάνα Ελλάδα.

 Πηγή: http://www.sigmalive.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου