Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Τα αυτοσχέδια όπλα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο μεταξύ 1955-1974 (Βίντεο)

Ξεχωρίζει το αυτοσχέδιο λειόκαννο πιστόλι της ΕΟΚΑ (EOKA Shell Pistol) το οποίο γενικά θεωρείται ότι δεν  ήταν καλό, λόγω της αναξιοπιστίας στο μηχανισμό βολής του. Το κυνηγετικό τόξο θα ξεπεράσει αυτό το λειόκαννο πιστόλι σχεδόν σε κάθε κατάσταση. Ωστόσο, το πιστόλι της  ΕΟΚΑ, με ότι πυρομαχικά ακόμα και με αυτοσχέδια, ήταν εξαιρετικά καταστροφικό σε κοντινή απόσταση. Ήταν σε διαμέτρημα 12 -20 gauge και είχε δραστικό βεληνεκές από 2 έως 5 μέτρα. Ήταν μονής βολής και δεν είχε σκανδάλη. Αυτό το αυτοσχέδιο πιστόλι της ΕΟΚΑ πυροδοτείται με το χτύπημα σε μια τρύπα στην κορυφή του πιστολιού με ένα κομμάτι από πυριτόλιθο.
 

Επίσης υπήρξαν και τα EOKA Shotgun Pistol, ένα άλλο αυτοσχέδιο λειόκαννο πιστόλι σε διαμέτρημα 12 gauge με δραστικό βεληνεκές 7 έως 17 μέτρα. Το EOKA Cypriot Artisan Shotgun, ένα αυτοσχέδιο λειόκαννο από το 1955 σε διαμέτρημα 12 – 20 gauge με δραστικό βεληνεκές 17 - 33 μέτρα. Ακόμα, το EOKA Cypriot Folding Shotgun  σε διαμέτρημα 12 – 20 gauge με δραστικό βεληνεκές 17 – 33 μέτρα. Στο βίντεο εμφανίζονται και όπλα άλλων τύπων, όπως όλμοι, χειροβομβίδες κ.α.
 
 
 Οι νέοι, μαθητές και εργαζόμενοι, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στον Αγώνα με τα ηρωικά κατορθώματα τους. Μερικοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδευμένοι στη χρήση των όπλων, διέκοψαν τις σπουδές τους, πήγαν στην Κύπρο και εντάχθηκαν στην ΕΟΚΑ. Ο Κυβερνήτης Άρμιτεϊτζ, εφαρμόζοντας το νόμο της 15ης Ιουλίου 1955 για προσωποκράτηση ατόμων χωρίς δίκη, έστειλε αρκετούς Κυπρίους στα κρατητήρια. Η ΕΟΚΑ, ενισχυόμενη συνεχώς με νέα μέλη, έπληττε με επιτυχία τις δυνάμεις ασφαλείας. 


Εδώ ένα πιστό αντίγραφο πιστολιού της ΕΟΚΑ χρησιμοποιείται σε παιχνίδι σύγχρονης γενιάς σε υπολογιστή.
 
 
 

Αυτοσχέδιο φυσίγγιο 12" 
 
Δείτε εδώ το βίντεο
 
Πηγή: http://www.oparlapipas.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου