Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Ομιλία Δημήτρη Χατζηπασχάλη στα εγκαίνια Φωτογραφικού Μουσείου Αγώνα ΕΟΚΑ στην Ιερά Μονή Κύκκου

Ομιλία Δημήτρη Χατζηπασχάλη στα εγκαίνια Φωτογραφικού Μουσείου Αγώνα ΕΟΚΑ στην Ιερά Μονή Κύκκου
 
Πανιερώτατε Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας   κ. Νικηφόρε, Πανιερώτατε Μητροπλίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.Αλέξανδρε, Έντιμε Υπουργέ Παιδείας και Πολιτισμού κ. Καδή, Αξιότιμε κύριε εκπρόσωπε του Υπουργού Άμυνας της ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Χάρη Φαλά, Αξιότιμε Δήμαρχε Λύσης κ.  Καουρή,  Σεβαστοί Πατέρες, αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες, κυρίες και κύριοι.

Είναι για μένα μεγάλη τιμή που είμαι σήμερα εδώ, σ’ αυτό το βήμα της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής της Παναγίας του Κύκκου, για να σας καλωσορίσω, εις τα εγκαίνια του ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, που συνειδητά επιλέξαμε να δημιουργήσουμε εδώ εις τα απάτητα βουνά του Κύκκου από τα οποία, ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ Διγενής, για κάποιο χρονικό διάστημα, από το τέλος του 1955 μέχρι τα μέσα του 1956, οργάνωνε και διεύθυνε τον Απελευθερωτικό μας Αγώνα. Είναι σε αυτά τα βουνά και σε αυτή την Μονή που ο Αρχηγός είχε τες μυστικές του συναντήσεις με τον Εθνάρχη Μακάριο και τα στελέχη της Οργάνωσης, που καθόριζαν την πορεία της επανάστασης. Είναι σ’ αυτές εδώ τες βουνοκορφές που ο Μάρκος Δράκος και οι λεβέντες του είχαν τα λημέρια τους και ήταν το ορμητήριό τους. Είναι σε όλους γνωστή η γενικότερη και ποικιλόμορφη προσφορά τόσο της Μονής όσο και του τότε μακαριστού Γέροντα Χρυσόστομου και όλων των άλλων Πατέρων και του προσωπικού της Μονής. Δεν είναι όμως της παρούσης και πρόθεσή μου να αναφερθώ εκτενέστερα σ’ αυτά.
Για αυτούς τους λόγους πιστεύω , ότι όλοι οι ζώντες Αγωνιστές, ακόμη και η Πολιτεία έχουμε καθήκον και υποχρέωση να αποδώσουμε την δέουσα τιμή και αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς τους στον ένδοξο εκείνο Αγώνα.

Εγκαθιστώντας αυτό το Μουσείο εδώ, εις τα ψηλά και  κακοτράχαλα βουνά που λίγα μόνο μέτρα απ’ εδώ βρίσκονται το Αρχηγείο του Διγενή και τα λημέρια των παλληκαριών του, πιστεύω , πως ξεπληρώνουμε μερικώς, μια υποχρέωσή μας.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου που έχει μια ζωή πέραν των 900 χρόνων, δεν περιορίζεται μόνο εις τα εκκλησιαστικά της καθήκοντα, αλλά έχει διαχρονικά αναπτύξει πλούσια Εθνική, Κοινωνική και Πολιτιστική δράση και έχει μετατραπεί σαν το σημαντικότερο Εθνικοκοινωνικό Κέντρο της Κύπρου. Η εδώ ίδρυση του Φωτογραφικού Μουσείο του Απελευθερωτικού μας Αγώνα προσθέτει άλλη μια προσφορά στον μακρύ κατάλογο των Εθνικών προσφορών της Μονής στην μικρή μας Πατρίδα.

Επειδή εδώ και μερικές δεκαετίες συγκεντρώνω φωτογραφίες που έχουν σχέση με τον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., κατόρθωσα να δημιουργήσω ένα αρχείο που πιστεύω ότι είναι από τα λίγα αν όχι το πληρέστερο που υπάρχει. Έγνοια, ταυτόχρονα και όραμά μου ήταν η αξιοποίηση όλου αυτού του υλικού που διαθέτω κατά κάποιο εποικοδομητικό τρόπο, που παράλληλα να ενδυναμώνει και την προσπάθεια διατήρησης της Ιστορικής Μνήμης του υπέροχου εκείνου Αγώνα.  Και βρέθηκε η κατάλληλη ευκαιρία στην προπέρσινη ετήσια Δοξολογία που κάνουμε οι πρώην Πολιτικοί Κατάδικοι στις Κεντρικές Φυλακές. Είπα τις σκέψεις μου για την δημιουργία ενός φωτογραφικού μουσείου του Αγώνα εις τον συναγωνιστή πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτικών Καταδίκων, Κυριάκο Γρήγορα, ο οποίος τις βρήκε αξιόλογες και συμφωνήσαμε να τες προτείνουμε εις τον Πανιερότατο Μητροπολίτη κ. Νικηφόρο ο οποίος θα προϊστατο την ημέρα εκείνη της Δοξολογίας. Έτσι και έγινε. Σε κατοπινή συνάντησή μου με τον Πανιερώτατο, του εξήγησα αναλυτικά και λεπτομερώς   τες σκέψεις μου τες οποίες αποδέχθηκε ευχαρίστως και έτσι ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά το όραμά μου.

Το έργο που βλέπετε σήμερα, για να πετύχω την ολοκλήρωσή του χρειάστηκα ένα ολόκληρο χρόνο, συστηματικής, εντατικής και επίπονης δουλειάς και με μοναδική μου έγνοια να κατορθώσω να παρουσιάσω την πραγματική έκταση και ένταση  του Αγώνα  όπως τον ζήσαμε τα τέσσερα χρόνια της διάρκειάς του, όλοι οι Αγωνιστές, άλλοι από τα βουνά, άλλοι από τες Φυλακές, τα Κρατητήρια, και άλλοι από τες πόλεις και τα χωριά. Όπως τον έζησε σύσσωμος ο Κυπριακός Λαός πιστοί όλοι στον Όρκο για ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.

Κι’ εγώ σαν Αγωνιστής και Πολιτικός Κατάδικος, θέλησα να μεταδώσω μέσα από αυτό το Μουσείο τα προσωπικά μου αισθήματα και βιώματα, τα οποία πιστεύω ότι δεν διαφέρουν από εκείνα του κάθε Κύπριου που έζησε την Βρετανική σκλαβιά, εξευτελισμό και καταπίεση και την έντονη επιθυμία του για εκδίωξη του δυνάστη.  Θέλησα μέσα από αυτό το Μουσείο να εκφράσω τον θαυμασμό και σεβασμό όλων εμάς προς  αυτούς τους λεβέντες, αδελφούς, φίλους συναγωνιστές, που θυσίασαν τα νιάτα τους για να ζούμε σήμερα εμείς Ελεύθεροι.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πανιερότατο που μου έδωσε την απόλυτη ελευθερία και εμπιστοσύνη να ενεργήσω όπως εγώ έκρινα ορθό.

 Ελπίζω να τον έχω δικαιώσει με το αποτέλεσμα.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Πανιερότατος μας απέδειξε ότι είναι λάτρης και τιμητής του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. και δεν είναι τυχαίο το γεγονός το ότι κέρδισε τον σεβασμό και την αγάπη των Αγωνιστών και όχι μόνο. Ο Σύνδεσμος των Πολιτικών Καταδίκων, αλλά και όλοι οι Αγωνιστές τον ευχαριστούμε και τον ευγνωμονούμε  για την αγάπη και το ενδιαφέρον με το οποίο μας περιβάλει.
Παραδίδουμε λοιπόν σήμερα εις τες μέλλουσες γενιές ένα ολοκληρωμένο και μοναδικό στο είδος του ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, το οποίο όπως θα προσέξετε καλύπτει 17 φωτογραφικές ενότητες με πρώτη την έναρξη του Αγώνα,  τα πορτρέτα των Ηρωικώς πεσόντων, τα πορτρέτα των θυμάτων του Αγώνα, εκείνα των δολοφονηθέντων και σφαγιασθέντων από τους Τούρκους κατά την διάρκεια του Αγώνα όσα εκ των οποίων κατόρθωσα να βρω. Των υπολοίπων αναγράφονται τα ονόματά τους κατά αλφαβητική σειρά. Ακολουθούν οι άλλες ενότητες με μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό αριθμό φωτογραφιών, λόγω χώρου. Έχει επίσης προστεθεί και μία 18η ενότητα με πορτρέτα Ηρώων του 1821 για να καταδείξει την συνέχεια των Αγώνων του Έθνους από τότε μέχρι και σήμερα για την ΛΕΥΤΕΡΙΑ μας.

Εκτός των φωτογραφιών. όπως βλέπετε κατορθώσαμε με αρκετές δυσκολίες, να εντοπίσουμε και αποκτήσουμε έστω και μερικά όπλα των τότε εποχών και μερικές εκρηκτικές  κατασκευές Κυπριακής προελέυσεως.

Όπως ανέφερα και ποιο πάνω, σκοπός του Μουσείου αυτού είναι η διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης του Αγώνα του Κυπριακού Λαού με αδιάσειστα φωτογραφικά στοιχεία που είναι οι ποιο αυθεντικές μαρτυρίες των γεγονότων της περιόδου 1955-1959. Μέσα από τες φωτογραφίες αυτές ο κάθε θεατής συνειδητοποιεί το μέγεθος της θυσίας των Ηρώων της Αγχόνης, του Γρηγόρη Αυξεντίου, του Κυριάκου Μάτση, το απερίγραπτο ψυχικό σθένος των τεσσάρων λεβεντονιών του Αχυρώνα στην έξοδο του θανάτου, τις Φυλακές, τα Κρατητήρια, την πολύπλευρη συμμετοχή της Κυπρίας γυναίκας και της μαθητιώσας νεολαίας σε όλες τις εκφάνσεις του Αγώνα. Θα βλέπει ο θεατής τον οπλισμό, τα κρησφύγετα, τες αντάρτικες ομάδες, την καθολικότητα του Λαού στις διαδηλώσεις, τα βασανιστήρια, τον χλευασμό με τον οποίο οι Αγωνιστές αντιμετώπιζαν τες εκκλήσεις του Κυβερνήτη Στρατάρχη Χάρτινκ για παράδοση τους με τον οπλισμό τους, τα αποτελέσματα της δράσης των Αγωνιστών,  άλλα στιγμιότυπα και το  τέλος του Αγώνα. Είναι όλα αυτά που πρέπει να βλέπουν οι επερχόμενες γενεές και να παραδειγματίζονται, γιατί είναι αυτά που έκαμαν εκείνο τον Αγώνα μεγαλειώδη.

Πριν τελειώσω θα ήθελα να απευθύνω προς τον έντιμο  Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού την παράκληση όπως το Μουσείο αυτό συμπεριληφθεί εις τον κατάλογο των επιμορφωτικών προορισμών και εκπαιδευτικών εκδρομών όλων των σχολείων, Δημοτικής, Μέσης και Ανώτερης εκπαίδευσης..

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πανιερώτατο για την επιλογή και παραχώρηση της αίθουσας ατής, η οποία διαθέτει όλα τα οπτικοακουστικά μέσα που είναι αναγκαία για την λειτουργία του Μουσείου.

Πέραν όμως των ευχαριστιών, Σας οφείλω Πανιερώτατε και μίαν απολογία, γιατί εν γνώσει μου, κάποιες στιγμές υπήρξα πιεστικός, κουραστικός και ανυπόφορα σχολαστικός. Ο λόγος ήταν το δικό μου άγχος για να  γίνουν όλα όπως τα είχα σκεφθεί και μεθοδικά προγραμματίσει και γιατί ήθελα να γίνουν  όλα τέλεια  και έγκαιρα στην θέση τους.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και ευχαριστήσω  τον Διευθυντή κ. Σάββα Νικολαϊδη ο οποίος με εξαιρετικό γούστο φρόντισε για την κατασκευή των πλαισίων πάνω στα οποία έχω τοποθετήσει τες φωτογραφίες, τις προθήκες των όπλων και φωτισμό της αίθουσας.

Τον ευχαριστώ επίσης και για την φιλοξενία της οποίας έτυχα κατά την εδώ ολιγοήμερο παραμονή μου. Ευχαριστώ και όλους εσάς που μας τιμάτε με την εδώ παρουσία σας. Σας ευχαριστώ.

 Πηγή: http://www.cyprushighlights.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου