Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Ετήσιο μνημόσυνο των αρχηγών και ηρωομαρτύρων του αγώνα της ΕΟΚΑ

Το μνημόσυνο που τελέστηκε στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη σηματοδοτεί την έναρξη των εκδηλώσεων «οδός Ελευθερίας 2017». Νωρίτερα ο Νίκος Αναστασιάδης, τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους εθνοφρουρούς και εξ Ελλάδος στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή.

«Εξήντα δύο χρόνια μετά την έναρξή του, ο Απελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ, αυτή η ένθερμος μαζική συμμετοχή σε έναν ανιδιοτελή αγώνα, αναδεικνύεται σε ένα φωτεινό ορόσημο. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αποκλειστικό μου μέλημα μέσω της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι να αποτρέψουμε ετεροβαρείς θνησιγενείς λύσεις που θα περιέχουν τον σπόρο του διχασμού και της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων,» ανέφερε ο ΠτΔ
Μετά το τρισάγιο ακολούθησε άναμμα του βωμού στο Ηρώο, προσκλητήριο πεσόντων και απόδοση τιμών από άγημα της Εθνικής Φρουράς. Από το Ηρώο άρχισαν σήμερα και επίσημα οι εκδηλώσεις για στήριξη του Μελάθρου Αγωνιστών, με τη γενική ονομασία «Οδός Ελευθέριας 2017». Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που ανεγέρθη στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αποστόλου Λουκά, Αγίας Μαρίνας και Θύρσου, στον Άγιο Αθανάσιο, προς τιμή των εθνοφρουρών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εξ’ Ελλάδος στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή.

Σε χαιρετισμό του ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η θυσία των ηρώων για την ελευθερία, γίνεται φάρος και οδηγός για τη συνέχιση του δίκαιου αγώνα για επανένωση της Κύπρου και της απαλλαγής της από τα κατοχικά στρατεύματα.

 «Η αγάπη τους για την ελευθερία, την Ελλάδα και την Κύπρο μας, καθώς και η θυσία τους για την υπεράσπιση της δικής μας ελευθερίας, τιμής αλλά και αξιοπρέπειας, γίνεται για εμάς φάρος και οδηγός για τη συνέχιση του δίκαιου αγώνα της επανένωσης της πατρίδος μας και της απαλλαγής της από τα κατοχικά στρατεύματα,» ανέφερε ο ΠτΔ.

Υπέδειξε δε πως αποτελεί υψίστης συμβολικής σημασίας η επιλογή της ανέγερσης του μνημείου στον περίβολο χώρο της εκκλησίας, έναν χώρο που σχηματικά ονομάστηκε ως η πρωτεύουσα των προσφύγων, αφού εδώ οικοδομήθηκε ο πρώτος συνοικισμός προσφύγων μετά το 1974.

 Πηγή: ant1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου