Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Μας απειλεί με ένταση το καλοκαίρι ο Ακιντζί λόγω φυσικού αερίου

Η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση μέχρι τον Ιούλιο, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εκτιμώντας ότι μπορεί από τον Ιούλιο να υπάρξει ένταση στην περιοχή, αν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης με θέμα “Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων” ανέφερε ακόμη πως αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στην διαδικασια επίλυσης του Κυπριακού, οι Τ/Κ θα συνεχίσουν τον δρόμο τους ως ‘τδβκ’ και δεν θα γίνουν νομός της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι μια λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο θα φέρει θετικά αποτελέσματα για τις ενδιαφερόμενες πλευρές και όλους.
Υποστήριξε ότι για να μπορεί να υπάρξει λύση ομοσπονδιακή πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της ε/κ ηγεσίας, προσθέτοντας ότι η  «ε/κ διοίκηση» δυσκολεύεται στο θέμα διαμοιρασμού εξουσιών διακυβέρνησης.

“Είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί ομοσπονδία παρά συνομοσπονδία ή ενιαίο κράτος. Εμείς ακόμη και αν είναι δύσκολο εργαζόμαστε για μια ομοσπονδία την οποία θα μπορούν να αποδεχτούν όλες οι πλευρές και μέχρι τον Ιούλιο μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας στάση με όλη την καλή μας πρόθεση”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αρχισε να φαίνεται νωρίς η αρνητική επίδραση των προεδρικών εκλογών του 2018 της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ όπως είπε μπορεί από τον Ιούλιο και μετά η πρόθεση της ε/κ πλευράς να κάνει γεωτρήσεις να είναι αιτία για να ξεκινήσει νέα ένταση στην περιοχή. “Τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής δεν θα έπρεπε να δημιουργούν ένταση αλλά να είναι αιτία για συνεργασία”, πρόσθεσε.

Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ακόμη: “Αν δεν φτάσουμε με επιτυχία στο τέλος αυτής της διαδικασίας για λόγους που δεν θα οφείλονται σε μας, εμείς ως Τ/Κ θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας ως ‘τδβκ’ ως δημοκρατική και κοσμική κοινότητα με την δική μας ταυτότητα. Όπως δεν υπάρχει αίτημα για να γίνουμε νομαρχία και η Τουρκία δεν έχει ανάγκη για μια νέα επαρχία”, ανέφερε.
Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα επηρεάσει θετικά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι σε ένταση.
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η Τουρκία κορυφώνει την προκλητικότητα κατά της Κύπρου, με αφορμή τις έρευνες για το φυσικό αέριο. Στα πλαίσια αυτά, προχώρησε στην έκδοση νέων Navtex (Navigational Telex), συνεχίζοντας το παιχνίδι των προκλήσεων. Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε οδηγίες προς ναυτιλομένους σύμφωνα με τις οποίες δέσμευσε περιοχή νότια της Πάφου για σήμερα 4 Μαΐου.
Η μία αφορούσε άσκηση κατά την οποία σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα εκτελούσε ρυμούλκηση υποβρυχίου καλωδίου σε περιοχή που βρίσκεται εντός του τεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ η δεύτερη Navtex δέσμευε περιοχή εντός των τεμαχίων «6» και «10» για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 09:00 μέχρι τις 13:00.

Την ίδια ώρα, με άλλη Navtex δεσμεύει πάλι περιοχές εντός των τεμαχίων «6» και «7» για ασκήσεις με πραγματικά πυρά αύριο Παρασκευή 5 Μαΐου από τις 05:00 μέχρι τις 07:00.
Εξάλλου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» διεξάγει «έρευνες» σε περιοχή στον κόλπο της Αμμοχώστου που επίσης παράνομα έχει δεσμεύσει η Άγκυρα.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή κατευθύνεται το υπερσύγχρονο σεισμογραφικό «Ramform Hyperion» για σεισμογραφικές έρευνες για λογαριασμό της  Κυπριακής Δημοκρατίας, στα βόρεια όρια του τεμαχίου «10» και νότια του τεμαχίου «6». Το «Ramform Hyperion» συνοδεύεται από το ειδικό βοηθητικό σκάφος« EDT Niovi».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις προκειμένου να οδηγήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε αποχώρηση από τις συνομιλίες. Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε την ανάγκη για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Πηγή: https://www.nomisma.com.cy


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου