Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Τελέστηκε το μνημόσυνο του στρατολόγου της ΕΟΚΑ Παπασταύρου Παπαγαθαγγέλου

Τελέστηκε σήμερα, από τον ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στην ομώνυμη κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας, το μνημόσυνο του Παπάσταυρου Παπαγαθαγγέλου και της Πρεσβυτέρας Γιαννούλας.

Ο στρατολόγος της ΕΟΚΑ. Ο αγνός, ρασοφόρος αγωνιστής του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-1959. Ο ιερέας, ο πνευματικός, ο άνθρωπος που με την αγάπη του στο Θεό και στην πατρίδα ενέπνευσε χιλιάδες νέους να αγωνιστούν για μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη με τη μητέρα Ελλάδα.
Κατάμεστος ο ιερός ναός, από ανθρώπους οι οποίοι τιμούν και δεν ξεχνούν την προσφορά του στην πατρίδα, την κοινότητα, στον άνθρωπο.

Ανάμεσα στους εκτιμητές της εθνικής προσφοράς του στρατολόγου της ΕΟΚΑ είναι και ο ιερέας Γεώργιος Κουγιουμτζόγλου, ο οποίος ταξίδεψε από την Ελλάδα για το μνημόσυνο. Υπήρξε πνευματικό παιδί του Παπάσταυρου Παπαγαθαγγέλου τον καιρό που υπηρετούσε ως μέλος της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο.

Ο Παπασταύρος Παπαγαθαγγέλου γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1911 στην Αγία Βαρβάρα. Ο πατέρας του, ο ιερέας του χωριού, ο Παπά Αγαθάγγελος και η μητέρα του, η Σοφία Χατζησάββα Σουρουπή, τον γαλούχησαν με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, του δίδαξαν την ευσέβεια και την αγάπη. Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ, σε μια καινή διαθήκη, όρκισε εκατοντάδες αγωνιστές πριν οι  Άγγλοι τον εξορίσουν το 1956 στις Σευχέλλες.

Ακολούθως τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους του Παπάσταυρου Παπαγαθαγγέλου και της Πρεσβυτέρας Γιαννούλας, που βρίσκονται στον περίβολο του ομώνυμου ιδρύματος και του παρεκκλησιού του Αγίου Νεκταρίου.

Πηγή: http://www.ant1iwo.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου