Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο των Παναγίδη, Κουτσόφτα και Μαυρομάτη

Τελέστηκε σήμερα στο Παλαιομέτοχο το ετήσιο μνημόσυνο των τριών ηρώων της ΕΟΚΑ, Ανδρέα Παναγίδη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Στέλιου Μαυρομάτη, των οποίων τα ονόματα πέρασαν στην ιστορία με ολόχρυσα γράμματα.

Στο ετήσιο μνημόσυνο όπως και κάθε χρόνο παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) και του Μετώπου Νεολαίας.

Με το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, όπου εκ μέρους του Κινήματός μας στεφάνι κατέθεσε ο Εκπρόσωπος Τύπου, Γεάδης Γεάδη, κάτω από το έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι τρεις νεαροί ήρωες που οδηγήθηκαν στην αγχόνη, δείχνοντας μας τον δρόμο για την λευτεριά, ήταν ο:

Ανδρέας Παναγίδης, 22 ετών και πατέρας τριών παιδιών

Μιχαήλ Κουτσόφτας, 22 ετών
 
Στέλιος Μαυρομάτης 24 ετών

Οι ηλικίες τους και μόνο μας στέλνουν τα δικά τους μηνύματα, αλλά μας υπενθυμίζουν και το πραγματικό πρόσωπο των αποικιοκρατών. Ταυτόχρονα μας στέλνουν το μήνυμα ότι η λευτεριά δεν χαρίζεται με ευχολόγια, καλά πρόσωπα και συμβιβασμούς, αλλά με αγώνα.

Οι τρεις ήρωες όμως, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, αντιμετώπισαν την αγχόνη με περίσσιο θάρρος. Στο τελευταίο επισκεπτήριο των τριών μελλοθάνατων οι συγγενείς τους, τους βρήκαν να τραγουδούν εθνικά τραγούδια και να ψάλλουν. Εγκαρτερούσαν τον θάνατο με θάρρος και ανδρεία.
Οδηγήθηκαν στην αγχόνη στις 00:45 ψέλνοντας τον Εθνικό Ύμνο, συνοδευόμενοι από τους συγκρατούμενους τους. Ο γδούπος της καταπακτής πάγωσε το κλίμα….αμέσως όμως οι φωνές των κρατουμένων έσπασαν τη σιωπή

Ο Μιχαήλ Κουτσόφτας και ο Ανδρέας Παναγίδης με την έναρξη του αγώνα προσφέρθηκε να υπηρετήσει στις τάξεις της ΕΟΚΑ. Η πρώτη τους δράση ήταν η ύψωση της ελληνικής σημαίας στην κορυφή των ευκαλύπτων στο κέντρο του χωριού του, την οποία κατέβαζαν οι Άγγλοι. Σε έρευνα που έκαμε Άγγλος στρατιώτης στην τσάντα του, στον τόπο της εργασίας του, αμέσως μετά την εκτέλεση των Καραολή και Δημητρίου, βρήκε μια ελληνική σημαία και ζήτησε από τον Ανδρέα να του σκουπίσει με αυτή τα παπούτσια του. Τόση ήταν η προσβολή που ένιωσε ο Ανδρέας, που τον χτύπησε άγρια, ενώ την επομένη μέρα, έξι μέρες μετά την εκτέλεση του Καραολή και του Δημητρίου, όταν πήγε στη δουλειά του, ο Ανδρέας Παναγίδης, μαζί με το Μιχαήλ Κουτσόφτα και έναν άλλο αγωνιστή, τον Παρασκευά Χοιροπούλη, επιτέθηκαν και σκότωσαν τον Άγγλο σμηναγό Πάτρικ Τζων Χέιλ μέσα στο γραφείο του. Καταδιώχθηκαν και συνελήφθησαν από αγγλικά στρατεύματα. Ο Χοιροπούλης, επειδή ήταν ανήλικος, καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση.

Ο Στέλιος Μαυρομμάτης πήρε μέρος σε επιχείρηση δολιοφθοράς εναντίον αεροπλάνων των Άγγλων με το που εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ. Συνέβαλε ουσιαστικά στη συλλογή των κυνηγετικών όπλων από ιδιώτες στην περιοχή Λευκωσίας. Έδρασε ιδιαίτερα στην περιοχή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου, την οποία οι Άγγλοι είχαν ονομάσει «μίλι του θανάτου». Μεταξύ των συνεργατών του ήταν και ο ξάδελφός του Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Σε μια ανεπιτυχή επίθεση του ιδίου και των δυο συναγωνιστών του εναντίον του Βρετανού σμηνία Νόρμαλ Άλφρεντ και του αεροπόρου Λώρενς Ληθ της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας στην οδό Αγίου Παύλου στον Άγιο Δομέτιο Λευκωσίας, ο Στέλιος Μαυρομμάτης ανακόπηκε κατά την αποχώρηση από Άγγλο κάτοικο της περιοχής και συνελήφθη από τους δυο Άγγλους αεροπόρους.

Πηγή: elamcy.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου