Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2017

Η άγνωστη στους περισσότερους ιστορία πριν τη μεγάλη θυσία στον Αχυρώνα

Ο άνθρωπος που συνόδευσε τους Ανδρέα Κάρυο,Ηλία Παπακυριακού και Φώτη Πίττα στο Λιοπέτρι.
Παναγιώτης Βαρδάκης. 


Από το Αυγόρου. Αδελφότεκνος του ήρωα Ανδρέα Κάρυου. Ο καταζητούμενος αγωνιστής της ΕΟΚΑ ειδικός στην κατασκευή εκρηκτικών και κρησφυγέτων θυμάται :


''Πήρα διαταγή να παραλάβω τους τρεις αγωνιστές από το Φοινίτζιν, που βρίσκεται μεταξύ Αγίου Κενδέα , στο ανήφορο και Αχερίτου.Ήταν 9-10 το βράδυ. Ξεκινήσαμε για το Λιοπέτρι.Εκεί θα μας παραλάμβαναν τα Λιοπετρίτικα και θα πηγαίναμε στο κρησφύγετο στο Ποταμό.Έτσι ήταν η διαταγή.'' Ο Βαρδάκης σημειώνει πως οι τρεις καταζητούμενοι αγωνιστές ήταν καλά οπλισμένοι και πως ο Ηλίας Παπακυριακού ήταν τραυματισμένος στο πόδι από συμπλοκή με τους Άγγλους λίγες μέρες πριν.


''Αφού μας παράλαβαν οι συναγωνιστές από το Λιοπέτρι, κάτσαμε έξω από το σχολείο του χωριού.Ο θείος μου ο Κάρυος μετά από λίγο σαν επικεφαλής είπε στους υπόλοιπους να ξεκινήσουμε για το κρησφύγετο.


Ο Σαμάρας τότε είπε στο θείο μου :'' Ανδρέα μου να μείνουμε στο χωριό απόψε.''
Κάρυος : '' Συμπέθερε είναι σιγουριά;''
Σαμάρας :'' Έχω βάλει φρουρά , ούτε γάτα δεν περνά.''
Έσκυψα τότε στο θείο μου και του είπα :''Mας έμεινε ενάμισι μίλι ως το Ποταμό , πάμε που τα πόψε.''


''Ο Ξάνθος (Σαμάρας) επέμενε και τότε διανυκτερεύσαμε σε ένα σπίτι στο χωριό.Πριν κοιμηθούμε βγήκα έξω από το σπίτι και είδα ένα πρόσωπο δίπλα στο φούρνο να κοιτάζει.Ειδοποίησα το Σαμάρα που βγήκε έξω αλλά δεν εντόπισε κάτι.


Κατά τις 04:30 το πρω'ί' ο θείος μου με ξύπνησε και μου έδωσε επιστολές , διαταγές και καψούλια για να τα κάνω ηλεκτρικά.


- Να πας στο Αυγόρου και να περιμένεις διαταγές μου, με διέταξε.
Ξεκίνησα για το Αυγόρου νομιζόμενος πως αυτή τη φορά θα έφευγαν και εκείνοι για το κρησφύγετο στο Ποταμό.Δυστυχώς δεν πρόλαβαν.''


Οι τέσσερις αγωνιστές μετά από το κέρφιου που επεβλήθηκε στο Λιοπέτρι την ίδια μέρα μετά από προδοσία, και παρά τις δύο προσπάθειες που έκαναν να διασπάσουν το κλοιό , κατέληξαν στον Αχυρώνα του Παναγιώτη Καλλή, όπου έγινε ο χώρος του θυσιαστηρίου τους.
Στη φωτογραφία ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Παναγιώτης Βαρδάκης με τον πλήρη οπλισμό του και την αντάρτικη στολή του.


Ευχαριστούμε θερμά το Pride of Famagusta - Glory Days για τη παραχώρηση του υλικού.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου